Nieuws
977736
Nieuws

Wegwijs in 'Aussie slang'

'No worries mate!'

Je kent het vast wel; ben je op vakantie in het buitenland en denk je een aardig woordje over de grens te spreken, krijg je te maken met de 'slang' van de bevolking. Meestal snap je er vervolgens nog niets van. Australiërs blinken erin uit alles zo kort en krachtig mogelijk uit te drukken. Hier een veertiental uitdrukkingen die je niet meer kunnen verrassen als je Down Under gaat.

1. 'Can't Be Bothered'

'Ik kan het doen, maar ik doe het niet omdat ik er geen zin in heb'. Dit is de strekking van 'can't be bothered'; lekker kort en krachtig dus.

2. 'My Shout'

'Mijn beurt, mijn rondje'. Aussies delen niet net zoals wij de rekening, ze geven gewoon allemaal één of meerdere rondjes weg.

3. 'Mates'

'Vriend'. Veel gebruikt en het heeft niets te maken met voortplanten van dieren. Een avondje stappen doe je met je 'mates'.

4. 'Uni'

'Universiteit'. Alles wordt zo veel mogelijk afgekort.

5. 'Sus it Out' or 'The Sus'

De 'sus' is eigenlijk een net woord voor roddelen. Wanneer iedereen over iets roddelt maar je zegt tegen iemand 'I'm going to give you the sus' klinkt dat minder erg dan dat je ruiterlijk toegeeft aan roddels.

6. 'No Dramas','No Worries'

Misschien wel de bekendste zin Down Under. Het betekent 'maak je niet druk, chill', 'geen dank' of 'het komt goed'.

7. 'What a Beaut'

Een kortere manier om te zeggen dat iemand mooi is. Tsja, wij verzinnen het ook niet...

8. 'Bloody Oath'

'Dit is de waarheid'. Het klinkt zo grappig dat je meteen geneigd bent om degene die het zegt op z'n blauwe ogen te geloven. Toch?

9. 'Brekky'

'Breakfast', ontbijt. Vooral in de ochtend, net na het opstaan, moet je niet te veel hoeven te zeggen. Brekky is kort en bondig. Na de koffie heb je ongetwijfeld meer zin in een wat langere conversatie.

10. 'Bogans'

Een scheldwoord voor iemand die je niet aardig vindt...

11. 'Mucking Around'

Een beetje dollen op liefdesgebied, dus alleen lusten en geen lasten, klinkt te vrolijk als je er toch door in de problemen komt. Vandaar 'mucking around', om het wat meer gewicht te geven.

12. 'I'm knackered'

Oververmoeidheid dekt de lading van deze uitdrukking niet. Oververmoeidheid geeft een gevoel van ingestort zijn. Knackered doet denken aan iemand die je met een ijzeren staf op je rug slaat totdat je niet meer kunt. Soms voelen Aussies zich dus zo moe...

13. 'Taking a Sickie' of 'Chucking a Sickie'

Een dagje ziek melden terwijl je niks mankeert. Aanstelleritis dus.

14. 'Keen'

'Er klaar voor', 'willen', wat dan ook. Het Aussie antwoord is ja!

 

Ongetwijfeld is deze lijst niet compleet en zijn er meer uitdrukkingen die Aussies gebruiken. Weet jij er nog een paar?