Nieuws
977739
Nieuws

Fietsroute van het jaar 2014

De Vennbahn, een grensoverschrijdend fietspad van 125 km over de voormalige spoorbaan van het Duitse Aken, door de Eifel en de Ardennen, naar het Luxemburgse Troisvierges, is tijdens de Fiets en Wandelbeurs uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar.

Behalve het Vennbahn-fietspad waren de Pirinexus in Catalonië, de Tour de Manche in Bretagne, Normandië en Engeland en de Valsugana in Trentino (Italië) genomineerd, meldt Fiets.nl.

De Vennbahn wint omdat de kleine Duitstalige gemeenschap in België volgens de jury kans heeft gezien een dergelijk ingewikkeld project, dat 14,7 miljoen euro heeft gekost, te realiseren. Het juryrapport: "Het lijkt heel simpel: er lag een spoorbaan en je legt er een fietspad op. Helaas zijn door de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorviaducten verdwenen. Ook doken tijdens de aanleg onverwachte problemen op en moesten om de fauna te sparen ingewikkelde alternatieven worden ontwikkeld. Het resultaat mag er zijn: ruim 125 km aan voornamelijk vrijliggend fietspad door een oase van rust en natuur met slechts een beperkt aantal kruisingen met het overige verkeer".

De website meldt verder: Op diverse locaties langs de route is het verleden van de destijds belangrijke spoorverbinding nog zichtbaar. Panelen met tekst en historische foto’s accentueren op veel plaatsen dit thema. Volgens de jury kan de fietsroute, die geschikt is voor jong en oud, een belangrijke schakel worden tussen een aantal langeafstandsroutes naar het zuiden. Er zijn meerdere mogelijkheden over te stappen op andere fietsroutes; zo zorgt de aansluitende Ardennen-Eifel fietsroute voor een verbinding met het net van fietsroutes in de Eifel.

De Vélodyssée in Frankrijk was de Fietsroute van het Jaar 2013.

Wat is uw favoriete fietsroute? Laat hieronder uw reactie achter.