Nieuws/Binnenland
977743
Binnenland

'Karremans betreurt procedure nabestaanden'

Voormalig commandant Thom Karremans van Dutchbat betreurt het dat drie nabestaanden van slachtoffers van de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995, hem proberen alsnog te laten berechten. Dat liet de advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, maandag weten.

Het Openbaar Ministerie besloot vorig jaar maart om Karremans niet te vervolgen. Justitie concludeerde toen na een feitenonderzoek dat de commandant in 1995 „niet verwijtbaar heeft gehandeld”.

„Het is heel opmerkelijk dat het overgaan tot deze procedure meer dan een jaar heeft geduurd”, reageert Knoops. „Dat geeft niet een hele overtuigende indruk. Dertien maanden wachten is wel heel lang. Als je denkt een harde zaak te hebben, dan wacht je niet zo lang. We zien de procedure met vertrouwen tegemoet.”

Knoops heeft Karremans maandagochtend gesproken. „Hij was wel heel erg verbaasd. Hij betreurt het ook dat nu wederom de periode van onzekerheid voor zijn mensen wordt verlengd. Karremans had dit na zo'n lange tijd ook niet meer verwacht. Dit gebeurt zelden.”

Tweets by @SaskiaBelleman