Nieuws/Buitenland
977767181
Buitenland

Brazilië wil meer veiligheid bij inauguratie Lula na bomdreiging

BRASILIA - Brazilië gaat de procedures voor de inauguratieceremonie op 1 januari van de onlangs verkozen president Luiz Inácio Lula da Silva opnieuw onder de loep nemen. Aanleiding is een explosief dat zaterdag nabij de luchthaven van hoofdstad Brasilia werd gevonden en ontmanteld, zo heeft de aankomend minister van Justitie van het land, Flávio Dino, zondag laten weten.

Dino schreef op Twitter dat alle procedures „opnieuw zullen worden geëvalueerd, met het oog op het versterken van de veiligheid.” Wel voegde de minister daar aan toe dat de inauguratie van president Lula zeker door zal gaan en vreedzaam zal zijn. „De democratie heeft gewonnen en zal blijven winnen”, verzekerde hij.

De Braziliaanse militaire politie trof zaterdag een explosief aan in een brandstoftruck. Ze maakte dat onschadelijk. Iets later werd een man gearresteerd die bekende dat hij van plan was met het explosief een misdaad te plegen op de luchthaven van Brasilia. De man zou volgens de Braziliaanse nieuwszender G1 een aanhanger zijn van de huidige president Jair Bolsonaro, die de presidentsverkiezingen eind oktober nipt van Lula verloor.

Dino veroordeelde op Twitter ook de demonstranten die de verkiezingsuitslag niet accepteren en daarom vlakbij verschillende Braziliaanse legerbases bivakkeren. Zij proberen het leger aan te moedigen om in te grijpen en zo te voorkomen dat Lula op 1 januari daadwerkelijk president van het land wordt. Dino noemde de geïmproviseerde kampementen „broedplaatsen van terrorisme.” Ook de 54-jarige man die zaterdag werd gearresteerd, zou banden hebben gehad met zo’n kamp. Dino waarschuwde: „De strijd tegen terroristen en relschoppers zal worden geïntensiveerd.”

De presidentsverkiezingen in Brazilië waren een nek-aan-nekrace. De linkse Lula wist met 50,9 procent van de stemmen te winnen. De rechtse Bolsonaro gaf zijn verlies echter niet toe en vocht de uitslagen in een aantal regio’s aan. Toch werd eerder deze maand Lula’s verkiezingsoverwinning bekrachtigd door het kiesgerechtshof, waardoor de uitslag inmiddels niet meer kan worden betwist.

Maar niet alle aanhangers van Bolsonaro leggen zich daar bij neer. De spanning in het land loopt al tijden op. Twee weken geleden kwamen aanhangers van Bolsonaro bijvoorbeeld in botsing met de politie in Brasilia. De relschoppers probeerden toen onder meer het hoofdkwartier van de federale politie binnen te dringen.