Nieuws/Binnenland
977775
Binnenland

Ademtest voorspelt reactie astmapatiëntjes

Kinderen met astma kunnen beter geholpen worden door een DNA-onderzoek en een ademanalyse aan het begin van hun behandeling. Deze testen helpen te voorspellen hoe een kind zal reageren op astmamedicatie.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1000 astmapatiëntjes waarop Susanne Vijverberg promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Vijverberg bracht de klachten van kinderen en uitkomsten van medisch onderzoek in verband met DNA-analyses en analyses van de door hen uitgeademde lucht. Kinderen die ondanks het gebruik van astmamedicijnen last blijven houden van ernstige astma-aanvallen, blijken vaker specifieke variaties in hun DNA te hebben. Ook is de uitgeademde lucht van kinderen die veel klachten blijven houden anders qua samenstelling.

Prikkels

"Onze resultaten laten zien dat het mogelijk is al in een vroeg stadium te bepalen welke astmapatiëntjes ondanks medicatie een groter risico hebben op ernstige klachten. Hierdoor kunnen de kinderen in de toekomst sneller de juiste behandeling krijgen en worden ze niet onnodig behandeld met medicijnen waar ze slecht op reageren", aldus Vijverberg. Voor de benodigde testen worden alleen uitgeademde lucht en DNA uit speeksel gebruikt, zodat ze voor de kinderen nauwelijks belastend zijn.

Bij astma reageren de longen heftig op prikkels. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat er verschillende typen astma zijn. Daarnaast kan genetische variatie een rol spelen bij de reactie op medicatie. Zo blijkt ook uit dit onderzoek dat sommige astmapatiëntjes een genetische variatie hebben waardoor het geneesmiddel minder effectief is in hun lichaam. "Als je dit al direct bij de diagnose kunt vaststellen, blijft het kind een zinloze behandeling bespaard", aldus Vijverberg.

Verder spelen bij het verloop van de ziekte zowel aanleg als leefomstandigheden, bijvoorbeeld wel of niet roken of langdurig medicatiegebruik, een rol. De invloed van deze leefomstandigheden is bij kinderen nog beperkt. Onderzoek bij volwassen kan dan ook niet zomaar vertaald worden naar kinderen.