Nieuws/Binnenland
977785
Binnenland

Parkinsonpil mogelijk afkickmiddel coke

Wetenschappers zijn een afkickmiddel tegen cocaïne op het spoor. Het gaat om het reeds bestaande middel L-Dopa dat nu wordt gebruikt tegen de ziekte van Parkinson.

''Tot op heden bestaat er geen afkickmiddel tegen de vernietigende verslaving'', zegt onderzoeker Ingo Willuhn. Hij is werkzaam bij het Academisch Medisch Centrum en het Nederlandse Herseninstituut. Zijn dierenonderzoek is uitgevoerd in de VS en is vandaag te lezen in Nature Neuroscience

Bij heroïne werken methadon en naloxon, maar voor cocaïne is er nog niets. Een experimenteel ander middel, ibogaïne, wordt onderzocht maar is nog niet geregistreerd. ''L-Dopa is dat wel'', zegt Willuhn.

Het middel L-Dopa  bleek er in de dierenstudie voor te zorgen dat ratten minder cocaïne nodig hadden. Cocaïnegebruik zorgt er onder meer voor dat in de hersenen de stof dopamine vrijkomt waardoor mensen zich prettig voelen. Uit de studie van Willuhn komt voort dat als cocaïne-verslaafde ratten het middel tegen Parkinson krijgen, daar goed op reageren. Want het blijkt de dopamine-huishouding in de hersenen te herstellen en de ratten gingen na inname van het anti-Parkinsonmiddel minder cocaïne gebruiken.

Willuhn: ''Het laat zien dat overmatig cocaïnegebruik bij verslaafden mogelijk kan worden teruggedrongen met een medicijn dat al is toegelaten en mag worden gebruikt. Daarom is er interesse in deze uitkomsten en zullen we de bevindingen laten testen op mensen.''