Nieuws/Binnenland
977808
Binnenland

Moeders van Srebrenica tegen de Staat

De Moeders van Srebrenica dagen vandaag de Nederlanse staat. Nederland had de Bosnische moslimmannen in 1995 moeten beschermen tegen het Bosnisch-Servische leger, vinden zesduizend nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica.

De nabestaanden van drie slachtoffers van de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995, eisen alsnog vervolging van commandant Thom Karremans van Dutchbat en zijn toenmalige rechterhand Rob Franken. Dat doen ze bij het gerechtshof in Arnhem.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic onder de voet werd gelopen. Duizenden Bosnische moslims werden toen vermoord.

De actie van de nabestaanden volgt na het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) vorig jaar maart om Karremans en Franken niet voor de rechter te brengen. Het gerechtshof kan in een zogenoemde artikel-12 procedure het OM alsnog dwingen om tot vervolging over te gaan.

De nabestaanden zijn Hasan Nuhanovic, tolk van Dutchbat en de nabestaanden van Rizo Mustafic, toen elektricien van Dutchbat. De Nederlandse militairen die de moslimenclave en de bevolking moesten beschermen, hebben de broer en vader van Nuhanovic en Mustafic destijds toch overgedragen aan de Bosnische Serviërs. „Die hebben ze vervolgens vermoord”, vertelt Zegveld. Karremans en Franken zijn hiervoor verantwoordelijk, vindt de advocate.

Het OM kwam vorig jaar tot de conclusie dat Karremans niet betrokken is geweest bij de misdaden die het Bosnisch-Servische leger toen pleegde. Karremans viel destijds vooral op door zijn onhandige optreden tegenover de intimiderende generaal Mladic.

Zegveld vindt dat het OM de zaak onvoldoende heeft onderzocht. Het grote tijdsverloop en de beperking van het onderzoek tot een 'feitenonderzoek' zijn hier de oorzaak van, concludeert ze.

„Zelfs een positief advies van het adviesorgaan Landelijke Reflectiekamer om Karremans te vervolgen, is in de wind geslagen. De afhandeling van dit dossier door het OM is sinds 1995 politiek van aard, passief en ontoereikend geweest”, benadrukt Zegveld. „Er is geen andere conclusie dan dat er sprake is geweest van onzorgvuldig onderzoek, dat niet gericht was op het voor de rechter brengen van deze ernstige misdrijven.”

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");