Nieuws/Binnenland
977809
Binnenland

Shiva tussen wal en schip

Eigenaren die niet meer in staat zijn voor een huisdier te zorgen, voelen zich regelmatig gedwongen het dier als zwerfvuil op straat te dumpen. Asielen mogen namelijk weigeren een dier op te nemen, maar zijn verplicht zwerfdieren op te vangen.

Nikki Mik uit Den Haag is een schrijnend voorbeeld. De moeder van de 6-jarige Kaily is onlangs gescheiden en kan niet langer financieel zorgen voor Shiva. „We moeten de eindjes aan elkaar knopen en Shiva is een grote hond. Ze eet veel en dat kan ik niet meer betalen.”

In haar kennissenkring kon zij geen nieuw thuis vinden voor de hond en daarom wendde zij zich tot asielen in Den Haag en omgeving. Geen ervan wilde de kruising stafford/ridgeback opnemen. „Ze heeft een huidaandoening waardoor ze nu en dan antibiotica nodig heeft. Verder is ze kerngezond. Maar staffords zijn toch al lastig te plaatsen en dan is ze ook nog eens acht…”

Asielen mogen afstandsdieren weigeren als ze vol zitten of denken dat het dier niet herplaatsbaar is. „Dus werd maar gesuggereerd om haar in te laten slapen”, zegt de eigenares vol afschuw.

De landelijke dierenbescherming geeft toe dat er een hiaat in de wetgeving zit. „Asielen krijgen subsidie om zwerfdieren op te vangen, dat is hun plicht. Maar afstandsdieren mogen worden geweigerd”, laat woordvoerder Dik Nagtegaal weten.

Ondertussen zitten Nikki en Kaily met de handen in het haar. „We zoeken een goed thuis voor Shiva. Zo’n lieverd verdient toch een gouden mand?” vragen ze zich af.