Nieuws/Buitenland
977811
Buitenland

Hotelrekening Obama: 1,1 miljoen euro

Barack Obama heeft bij zijn recente bezoek aan Brussel niet op een euro meer of minder gekeken. De Amerikaanse president sliep welgeteld één nacht in het chique viersterrenhotel The Hotel. De rekening: 1,1 miljoen euro.

Dat blijkt uit een verslag van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Obama bracht eind vorig maand voor het eerst een bezoek aan de instellingen van de Europese Unie in de Belgische hoofdstad. Voor het torenhoge bedrag kreeg de president onder meer een suite van in totaal 120 vierkante meter met een privételescoop en panoramisch uitzicht over Brussel. Inbegrepen zijn ook de kamers voor zijn tientallen beveiligers, stafmedewerkers en adviseurs.

Een paar weken voor het bezoek verbleef een gevolg van de president ook al in het hotel om alles voor te bereiden en de omgeving uit te kammen.

Voor de stad Brussel was de komst van de president ook niet gratis. De extra kosten liepen naar verluidt op tot 10 miljoen euro. Obama arriveerde in België met een 900-koppige entourage, 45 voertuigen en 3 vrachtvliegtuigen. Dat moest allemaal in goede banen worden geleid.