Nieuws/Binnenland
977818
Binnenland

Weinig vertrouwen in borende mondhygiënist

Afbraak van de kwaliteit van de Nederlandse mondzorg en grote risico’s voor de patiëntveiligheid. Dat is het harde oordeel van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) over het voornemen van het ministerie van VWS om de zelfstandige bevoegdheden van de mondhygiënist te verruimen met verdoven, boren en vullen van tanden.

De ANT is ervan overtuigd dat deze verkapte bezuiniging op de mondzorg voor patiënten meer nadelen dan voordelen oplevert.

''Mondhygiënisten vervullen een belangrijk taak in de mondzorg als het om preventie gaat'', stelt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT. '''Maar het is onmogelijk dat zij de noodzakelijke spoedbehandeling bij pijnklachten uitvoeren of complicaties kunnen behandelen. Niemand zit te wachten op extra loketten in de zorg. Dit zal dan ook leiden tot grote verwarring bij patiënten. Het is feitelijk misleiding, een fopspeen. Bovendien is het met deze maatregel niet mogelijk om de kwaliteit en patiëntveiligheid te waarborgen.''

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde zaterdag aan dat het vanaf 2017 is toegestaan dat mondhygiënisten zelf boren, vullen en verdovingen geven. Ook krijgen ze de bevoegdheid om röntgenfoto's te maken. Nu mag dat alleen na een opdracht van een tandarts.

'Chaos'

ANT voorspelt net als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een organisatorische chaos als mondhygiënisten de genoemde behandelingen straks niet langer onder toezicht van een tandarts gaan uitvoeren, maar bijvoorbeeld in een eigen praktijk. De beroepsorganisatie van tandartsen vreest dat uiteindelijk patiënten de wrange vruchten plukken, met name bij noodzakelijke spoedbehandelingen bij pijnklachten en complicaties. Door zijn kennis, ervaring en deskundigheid is de tandarts de enige die dit kan opvangen.

''Tandartsen werken bij spoed in de pauzes en buiten werktijd om dit voor hun patiënten op te lossen. De borende mondhygiënist kan niet de zenuw uit de tand of kies weghalen en is afhankelijk van tandartsen, om dit op te lossen'', licht Vaartjes toe. ''Voor patiënten is dit erg ongemakkelijk en verwarrend. Ze verwachten in goede handen te zijn, maar moeten bij een complicatie de halve stad afreizen op zoek naar een tandarts, die het probleem wel kan oplossen.''