Nieuws/Buitenland
977827
Buitenland

Darth Vader geen president

Star Wars-personage Darth Vader wordt niet de nieuwe president van Oekraïne. De als het filmpersonage verklede man stond op de lijst voor de Oekraïense Internet Partij (UIP), maar de autoriteiten twijfelen aan de geldigheid van zijn documenten. Hij mag zich daarom niet verkiesbaar stellen.

De man dook afgelopen jaar geregeld op bij de protesten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De UIP schoof hem daarop naar voren als presidentskandidaat. Aanvankelijk werd gedacht aan een grap of een poging van de Russen om de verkiezingen te saboteren, maar de man schreef zich daadwerkelijk in onder de naam Darth Vader en betaalde netjes het inschrijfgeld van omgerekend 165.000 euro. Onder zijn leiding zou Oekraïne uitgroeien tot een imperium, zo beloofde hij.

Daar kan nu een streep door. Onder het kostuum gaat ene Viktor Shevchenko schuil, een voormalig elektriciën. De documenten die aan zouden moeten tonen dat hij zijn naam officieel in Darth Vader heeft laten veranderen, zijn volgens de autoriteiten waarschijnlijk vervalst. Zijn registratie is daarom niet geaccepteerd.