Nieuws/Binnenland
977877
Binnenland

Vijf partijen om tafel voor begrotingsoverleg

Aan tafel bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem beginnen de regeringspartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP maandag om tien uur aan onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar.

Het kabinet sloot met deze partijen al meerdere akkoorden en wil het liefst met hen verder. VVD en PvdA hebben hun steun nodig omdat ze met z'n tweeën in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Afgelopen oktober verbouwden de vijf partijen ook de begroting die het kabinet op Prinsjesdag had ingediend. Ook nu heeft de oppositie een fikse wensenlijst die in de miljarden loopt, maar premier Mark Rutte en Dijsselbloem hebben aangegeven dat er weinig ruimte is.

De ruimte die er naar verwachting is uit meevallers - vijfhonderd miljoen euro - is vorige week al verdeeld tussen VVD en PvdA. In ruil voor het van tafel halen van de strafbaarstelling van illegaliteit (een wens van de PvdA), kreeg de VVD een belastingverlaging voor de inkomens tussen 40.000 en 110.000 euro. Partijen als de ChristenUnie en de SGP willen ook lastenverlaging voor de lagere inkomens en verder nog geld voor de zorg en voor Defensie en Veiligheid. D66 wil lastenverlaging voor iedereen en wil dat bekostigen door te snijden in de toeslagen.