Nieuws/Binnenland
977887
Binnenland

Voetganger vogelvrij op zebrapad

Voetgangers zijn op zebrapaden hun leven niet meer zeker. Wie op de beschermde oversteekplaats loopt, wordt in veel gevallen door automobilisten van de sokken gereden. De verplichte voorrang wordt vaak genegeerd.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) krijgt talloze klachten binnen over de tendens van de afgelopen tijd. Voetgangers ervaren dat auto’s lang niet altijd stoppen als zij aangeven te willen oversteken. „Het zebrapad moet een voetganger veiligheid garanderen”, legt woordvoerder Cindy Esseling van VVN uit. „Maar dat gevoel hebben deze kwetsbare weggebruikers eigenlijk nooit. Veel automobilisten weten niet eens dat zij verplicht zijn te stoppen.”

Haast

De verkeerswaakhond denkt dat dit enerzijds komt doordat mensen steeds meer haast hebben en vinden dat het wachten voor een zebrapad nodeloos ophoudt. „Anderzijds horen wij ook dat veel zebrapaden heel slecht aangegeven staan”, vertelt ze. Automobilisten zien oversteekplaatsen daardoor te laat. VVN gaat er bij de grote gemeenten op aandringen hier werk van te maken.

Een officiële campagne om de rechten en plichten van zebragangers onder de aandacht te brengen, gaat VVN nog wat te ver. „Maar we gaan wel proberen te inventariseren hoe groot het probleem is.”

De verkeersorganisatie roept mensen ook op problemen met zebrapaden vooral te blijven melden. „Het zou fijn zijn als de politie iets meer aandacht kon besteden aan het handhaven van de rechten van voetgangers”, aldus Esseling. „Maar we begrijpen dat het onderwerp geen prioriteit heeft.”