Nieuws/Buitenland
977940
Buitenland

Di Rupo herdenkt slachtoffers geweld Rwanda

Samen met nabestaanden heeft de Belgische premier Elio Di Rupo zondag de Belgische en Rwandese slachtoffers herdacht van de genocide in het Afrikaanse land 20 jaar geleden. Door het geweld in Rwanda kwamen indertijd tien Belgische blauwhelmen, die deel uitmaakten van de VN-missie Unamir, en twaalf Belgische burgers om het leven.

Di Rupio zei op het vliegveld van Melsbroek dat de Belgische slachtoffers een hoge prijs hebben moeten betalen voor hun „toewijding”. In Rwanda kwamen tijdens de burgeroorlog vanaf 6 april 1994 in 100 dagen tijd naar schatting 800.000 Tutsi's en Hutu's op gewelddadige wijze om het leven.

Di Rupo vertrekt later op de dag naar de Rwandese hoofdstad Kigali voor de officiële herdenking maandag van de genocide. Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gaat naar de herdenking. De Franse regering heeft dit weekeinde afgezegd voor de herdenking. Parijs liet weten dat dit besluit is genomen, omdat de Rwandese president Paul Kagame heeft gezegd dat Frankrijk en België bij de volkerenmoord betrokken zijn geweest.