978109
Buitenland

George W. Bush onthult zijn schilderwerken

De Amerikaanse oud-president George W. Bush schildert graag portretten van wereldleiders. Vrijdag heeft hij 24 van de werken onthuld. De schilderijen zijn vanaf zaterdag te zien in het museum van de familie Bush in Dallas (Texas) op de expositie 'De kunst van leiderschap'.

Bush heeft onder anderen de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zijn eigen vader, oud-president George H.W. Bush, geportretteerd.

Na zijn presidentschap (2001-2009) nam Bush de kwast op. Hij schilderde in zijn beginperiode onder meer zijn hond Barney, de bekende Schotse terriër en voormalige 'First Dog', die vorig jaar overleed.

Barney speelde overigens een belangrijke rol in de totstandkoming van het portret van Poetin. Tijdens een bezoek aan het Witte Huis maakte Poetin Barney volgens Bush „een beetje belachelijk”. Toen Bush een jaar later naar Moskou kwam, wees Poetin op zijn eigen hond en zei „groter, sterker en sneller dan Barney”.

Bush zegt dat hij zo een inkijkje kreeg in de denkwijze van Poetin. „Iedereen die denkt 'mijn hond is groter dan jouw hond' is een interessante persoonlijkheid. En dit schilderij beeldt dat uit”, aldus Bush tegenover de tv-zender NBC.

Naar eigen zeggen is Bush geïnspireerd geraakt door de schilderkunsten van de Britse oorlogspremier Winston Churchill. Hij stelde daarop een kunstmentor aan. „Er zit een Rembrandt in dit lichaam gevangen. Uw opdracht is hem te ontketenen”, zou Bush hebben gezegd.