Nieuws/Binnenland
9782
Binnenland

Tbs voor doodslaan buurman met blik bier

DEN BOSCH - Een 50-jarige man uit Schijndel heeft woensdag in hoger beroep tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen voor het doden van zijn buurman. Hij sloeg in 2014 zijn buurman met een bloembak en een blik bier net zo lang op zijn hoofd, tot de man overleed.

In eerste aanleg was hij veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde echter dat de man vanwege zijn psychische stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar is en hem daarom geen straf opgelegd kan worden. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep ook om tbs gevraagd.

De man verkeerde destijds in een ernstige psychose. Hij dacht dat zijn buurman achter de vliegramp met MH17 zat en dat hij de wereld alleen kon behoeden voor de ondergang door de man te doden.

Het hof acht de kans op herhaling groot en daarom is behandeling noodzakelijk. ,,Het is daarbij van belang dat de verdachte zijn medicatie blijft nemen en dat er structuur en toezicht zal zijn'', verklaart het hof de opgelegde tbs met dwangverpleging.