978201
Binnenland

'Pas op met mondwater'

Het regelmatig spoelen met mondwater geeft behalve een schoon en fris gevoel, ook een hoger risico op mond- en keelkanker. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan drie keer per dag gorgelen met de producten een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van deze ziekten.

Onderzoekers waarschuwen dat mensen daarom af moeten van het routinematig gebruik van mondspoeling en beter gewoon kunnen poetsen en flossen. Doe dat in ieder geval goed, want ook slechte mondhygiëne kan leiden tot mond- en keelkanker, adviseert dokter David Conway van de Universiteit van Glasglow.

Het onderzoek onder ruim 1900 patiënten met deze vormen van kanker ondersteunt een eerdere Australische studie uit 2009. Daaruit bleek al dat mondwater met alcohol een verhoogde kans geeft op kanker, doordat kankerverwekkende stoffen gemakkelijker de binnenkant van de mond kunnen binnendringen.

'Geur maskeren'

Conway: "Er zijn wel bepaalde aandoeningen waarvoor een tandarts de mondspoeling kan voorschrijven, bijvoorbeeld als een patiënt een lage speekselproductie heeft als gevolg van een aandoening of medicatie. Maar wat mij betreft is regelmatig poetsen met een fluoride tandpasta en flossen in combinatie met regelmatig tandartsbezoek voldoende."

Niet iedereen is overigens overtuigd van de nadelen van mondwater. Professor Damien Walmsley twijfelt nog over de uitkomsten van het onderzoek. "Mensen die al een verhoogd risico hebben op kanker, zoals rokers en drinkers, gebruiken vaak mondwater om de tabaks- en alcoholgeur te maskeren. Gebruik mondwater in ieder geval zoals het op de verpakking wordt vermeld en niet vaker."