Nieuws/Binnenland
978360
Binnenland

’Autogegevens straks goudmijn voor AIVD’

Er ontstaat een goudmijn voor geheime diensten als de politie straks met honderden camera’s auto’s gaat fotograferen en de gegevens daarvan een maand opslaat. Daarvoor waarschuwen SP en D66 die de toezeggingen daarover van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) niet vertrouwen.

Opstelten zegt dat de AIVD niet in de gegevens mag kijken. Volgens de VVD-bewindsman mogen alleen politieagenten dat, als ze op zoek zijn naar een verdachte van een misdrijf dat zo ernstig is dat er in ieder geval voorlopige hechtenis voor staat.

De politie mag het systeem ook gebruiken om voortvluchtige criminelen op te sporen. De AIVD kan echter wel vragen om de gegevens. Maar die zal Opstelten nooit geven, bezweert hij.

Twijfel

„Ik twijfel er sterk aan”, zegt SP-Kamerlid Gesthuizen over Opsteltens uitlatingen. „Geklets”, zegt D66-Kamerlid Schouw zelfs. Beide partijen willen de garantie van de minister dat de gegevens van de honderden camera’s boven de weg nooit bij de geheime diensten belanden.

De AIVD zelf wil niet zeggen of de dienst bij de zogenoemde ANPR-gegevens kan. „Wij doen nooit uitspraken over onze bronnen. Maar in z’n algemeen kan ik wel zeggen dat we altijd kunnen vragen om alle info. Het is niet aan ons of er veel of niets wordt verstrekt”, zegt een woordvoerster van de geheime dienst over de databank met foto’s die Opstelten optuigt.

De Tweede Kamer vergaderde gisteren over het systeem dat bedoeld is om criminelen mee op te sporen en praat volgende week weer verder. Het is al wel duidelijk dat de wet op een ruime meerderheid kan rekenen van VVD, PvdA, CDA, PVV, SGP en het lid Bontes.