Nieuws/Binnenland
978610
Binnenland

Waarom moeten die muggen jou altijd hebben!?

Misschien herken je het wel, wakker worden onder de muggenbulten terwijl een ander in dezelfde kamer nergens last van heeft. Waarom moeten ze nou altijd jou hebben? Ben je écht lekkerder dan anderen?

Het klopt wel dat sommige mensen aantrekkelijker zijn voor die vervelende insecten dan anderen, maar de reden waarom is eigenlijk nog een beetje een mysterie. Een simpelweg 'jouw bloed is gewoon lekkerder', volstaat in ieder geval niet.

Terwijl wetenschappers niet precies weten wat vrouwelijke muggen aantrekt, is gebleken dat mannelijke muggen zich sowieso niet voeden met menselijk bloed maar alleen met planten. Daarnaast zijn er wel een paar zaken die jou als persoon misschien aantrekkelijker maken voor de vrouwtjes.

  • Je bent groot

Grote mensen produceren meer kooldioxide en als er iets is dat de mug van een grote afstand zal lokken is het een grote wolk CO2. Dit is ook gelijk de reden waarom volwassenen vaker worden gebeten dan kinderen en mannen 'lekkerder' worden gevonden dan vrouwen.

  • Je hebt net gesport

Muggen zijn dol op melkzuur. Wanneer je net hebt gesport of een zware lichamelijke activiteit hebt verricht, is de kans groot dat er een flinke hoeveelheid melkzuur wordt geproduceerd in het lichaam.

  • Je ruikt lekker

Vaak niet zo fijn, maar om je te wapenen tegen muggenbeten kan je maar beter stinken. Sommige mensen scheiden stoffen als aceton uit via de huid of de adem. Het zou kunnen dat mensen die minder worden gebeten meer van ditsoort chemicaliën produceren, waardoor andere geuren die muggen aantrekkelijk vinden worden overschaduwd.

  • Cholesterol

Mensen die hoge concentraties van steroïden of cholesterol op hun huidoppervlak hebben, trekken muggen aan. Dat betekent niet dat ze alleen mensen willen met een te hoog cholesterol, maar vooral mensen die cholesterol efficiënt verwerken waardoor restanten op de huid achterblijven.

Wat wél bekend is, is dat je eigenlijk weinig kan doen om je te wapenen tegen muggen, naast het gebruik van insectenwerende middelen en jezelf toedekken.