Nieuws/Binnenland
978715
Binnenland

’Balkenendenorm ook voor Koning’

De Koning moet flink aan salaris inleveren en ook onder de balkenendenorm gaan vallen. De vorst moet bovendien gewoon belasting gaan betalen, net als alle andere Nederlanders. Dat wil PvdA-Kamerlid Jan Vos, die zijn fractie zal voorstellen om de Grondwet hiertoe te veranderen.

„Iedereen die een baan heeft die betaald wordt door de belastingbetaler, valt onder de balkenendenorm. Dus waarom onze Koning dan niet?” vraagt de sociaaldemocraat zich af.

Vos benadrukt dat hij geen republikein is. „De monarchie is een belangrijk symbool van ons land en ons koningshuis levert goed werk. De Koning krijgt daarom paleizen, auto’s, vliegreizen en personeel op kosten van de belastingbetaler.” Maar volgens het Kamerlid hoef je geen PvdA’er te zijn om je af te vragen waarom de Koning geen en ondernemers, verpleegsters, agenten en onderwijzers wél belasting moeten afdragen over hun inkomen.

Vos mag vandaag met een aantal collega’s op bezoek in paleis Noordeinde, voor een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het belooft ten paleize een hartelijk ontvangst te worden. De Koning krijgt nu jaarlijks een toelage van ruim acht ton. De balkenendenorm die Vos voor de vorst in gedachten heeft, ligt nog niet eens op twee ton.

Een Kamermeerderheid van onder meer de PvdA heeft al eerder gevraagd om de leden van het koninklijk huis belasting te laten betalen. Daartoe moest het salaris wel omhoog, zodat de toelages qua hoogte hetzelfde zouden blijven. Kamerlid Vos gaat nu een stap verder en oppert dat de vorst ook een maximumsalaris moet krijgen dat voor andere toplieden binnen de Rijksoverheid is afgesproken.