Nieuws/Buitenland
978738627
Buitenland

Oorlog in Oekraïne

Finland vraagt lidmaatschap NAVO aan

BERLIJN - De Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin zondag bekendgemaakt. „Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan”, zei Niinistö.

Het parlement van Finland moet nog wel instemmen met het voorstel van de regering om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Het is vrijwel zeker dat een meerderheid van de volksvertegenwoordiging maandag akkoord gaat. Zaterdag maakte Marin al bekend dat haar sociaaldemocratische regeringspartij voorstander is van toetreding tot de NAVO. De Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken zei tegen de Zweedse krant Aftonbladet dat Helsinki het lidmaatschap van het westerse bondgenootschap vermoedelijk woensdag aanvraagt.

Hoewel NAVO-lid Turkije bezwaren heeft opgeworpen, ziet premier Marin geen obstakels voor de toetreding van haar land, noch van Zweden. Turkije heeft problemen met aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die in met name Zweden actief zijn. Zij zouden zich schuldig maken aan terroristische activiteiten.

’Verwarring’

Marin wil daar op een „heel kalme manier” over praten. President Niinistö verwees naar een gesprek dat hij een maand geleden had met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Die zei toen volgens hem dat hij Finlands aanvraag zou steunen, dus dat de berichten nu anders zouden zijn „verwarren” hem. Hij is bereid opnieuw in gesprek te gaan met Erdogan.

Ondertussen spraken de buitenlandministers van Zweden, Finland en Turkije met elkaar op een NAVO-bijeenkomst in Berlijn. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had het over een „goed gesprek.” Hij zei dat zijn land niet tegen uitbreiding van de NAVO is, maar dat Turkije niet wil dat landen terrorisme steunen en verwacht dat daar een einde aan komt. De NAVO sprak de verwachting uit dat er een oplossing komt.

Lange tijd tegen toetreding geweest

Finland was lange tijd tegen toetreding tot de NAVO, maar door de agressie van het grote buurland is daar snel verandering in gekomen, ook onder de bevolking. Finland deelt met Rusland een grens van zo’n 1300 kilometer. Het land gaat ervan uit dat NAVO-landen al bescherming bieden voordat het lidmaatschap officieel rond is, aangezien Rusland die stap „absoluut” ziet als een bedreiging en heeft gewaarschuwd voor militaire en politieke gevolgen. De Russische export van elektriciteit is dit weekend stopgezet.

Ook Zweden treft voorbereidingen om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. De sociaaldemocratische regeringspartij geeft daarvoor naar verwachting zondag groen licht, waarna het parlement in Stockholm er een dag later over debatteert.

Oorlog in OekraïneLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover