Nieuws/Binnenland
978762
Binnenland

Kamer tikt Rutte op vingers over wegblijven

De Tweede Kamer tikt premier Mark Rutte op de vingers omdat hij op 18 maart niet aanwezig was bij de afronding van een debat over de EU-top later in die week. Volgens de Kamer lijkt het erop dat Rutte die dag zijn campagne-activiteiten voor de VVD liet voorgaan.

Dat blijkt uit een afschrift van een brief die Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg naar Rutte heeft gestuurd en die ze woensdag doorstuurde naar alle Kamerleden. Het ANP beschikt over de brief.

Rutte en ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken waren niet bij de afronding in de plenaire zaal van de Kamer, waar moties werden ingediend, en lieten zich vertegenwoordigen door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Timmermans zat voor overleg met Europese collega's in Brussel.

De Kamer mopperde op 18 maart - de dag voor de gemeenteraadsverkiezingen - ook al dat Rutte het debat overliet aan Mansveld. De premier legde in een brief op 25 maart uit wat de redenen waren voor de vervanging, maar daar laat de Kamer het niet bij.

„Het Presidium heeft mij verzocht nadrukkelijk onder uw aandacht te brengen dat zij het ernstig betreurt dat van de gangbare regels voor vervanging in de Kamer is afgeweken”, aldus de brief van Van Miltenburg aan de premier. Het Presidium kan zich „niet aan de indruk onttrekken“ dat Ruttes wegblijven verband hield met de verkiezingscampagne. „Het kabinet lijkt hieraan voorrang te hebben verleend, boven de staatsrechtelijke regel dat het Kabinet naar de Kamer komt wanneer de Kamer hierom verzoekt.”