Nieuws/Binnenland
978828
Binnenland

'Te veel hardlopen ongezond'

Regelmatig hardlopen wordt vaak in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen. Zo zou het goed zijn voor de bloeddruk, het cholesterol, tegen stress en overgewicht. Maar slecht nieuws voor de fanatieke lopers; meer is niet altijd beter.

Onderzoekers van het Cardiovascular Research Institute in Allentown vonden dat mensen die vaak lange afstanden lopen korter leven dan gematigde lopers. In de laatste categorie vallen sporters die zo'n twee tot drie uur per week hardlopen. Een verklaring hiervoor hebben ze nog niet gevonden.

"Onze studie levert geen verschillen die deze levensduur kunnen verklaren", zegt onderzoeker Martin Matsumura. Samen met collega's onderzocht hij de gegevens van meer dan 3800 lopers, zowel mannen als vrouwen, van gemiddeld 46 jaar. Ongeveer 70 procent van deze groep liep meer dan 30 kilometer per week.

Risico

Tijdens de studie werd onder andere gekeken naar het gebruik van pijnstillers, diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en familiegeschiedenis op het gebied van hartziekten en rookgedrag. Geen van deze risicofactoren bleek de kortere levensduur van lange afstandslopers te verklaren.

Matsumura adviseert deze lopers om zich bewust te zijn van de risico's en op de hoogte te blijven van vervolgonderzoek dat verder in de effecten van frequent lopen duikt. "We weten helaas nog niet wat de optimale dosis hardlopen is voor een langer leven en goede gezondheid."

Hartspecialist James O'Keefe die de bevindingen beoordeelt, heeft wel een idee. "Het lopen van lange afstanden in een hoog tempo vraagt simpelweg gewoon te veel van het lichaam. Matig bewegen, twee tot drie keer per week, gemiddeld 2,5 uur zou het beste zijn. Wil je een marathon lopen? Prima. De het en streep het daarna van je lijst."