979011
Binnenland

Funshoppen, architectuur, mode en kunst

Antwerpen, altijd anders

Een bezoek aan Antwerpen blijft boeien. De stad is altijd anders en wat je ook zoekt, je vindt er overal iets van je gading.

De stad aan de Schelde bouwde in de loop der eeuwen een uniek cultuurpatrimonium op, met talloze musea, kerken, historische gebouwen en bewonderenswaardige stadsgezichten.

Daarnaast zijn er de chique winkelstraten, restaurantjes en kroegjes, waar je niet uitgekeken raakt. Klaar voor een hernieuwde kennismaking?

Gildehuizen

„Antwerpen ontdekken begin je het best op de Grote Markt”, zegt onze gids Ellen. „Je kunt hier letterlijk alle kanten uit om de stad te verkennen.”

De Grote Markt wordt gekenmerkt door eeuwenoude gildehuizen, die als het ware rond het imposante stadhuis zijn opgetrokken.

„Het stadhuis stamt uit 1565 en is in Renaissancestijl opgetrokken. De eerste burgemeester in het stadhuis was Marnix van Sint Aldegonde, de maker van jullie Wilhelmus.”

Na het stadhuis laten we ons verleiden tot een bezoek aan café Den Engel, één van de meest bruine cafés van Antwerpen. Het is de huiskamer van de stad. De uitbater tapt een ’Bolleke’ voor ons.

„Het meest typische Antwerps bier van de Antwerpse brouwerij De Koninck. Als je geen ’Bolleke’ gedronken hebt, ben je niet in Antwerpen geweest.”

Op de Grote Markt wordt een dominante plaats ingenomen door Brabo, die een hand in de lucht gooit. Brabo is de held van de stad omdat hij eeuwen geleden de reus Antigoon, die aan alle voorbij varende schipper een zware tol eiste, de hand afhakte in die in de Schelde gooide. Antwerpse bakkers maken ter nagedachtenis aan hem Antwerpse Handjes (koekjes van speculaas).

Champagnecoup

„Een kwart van de Nederlandse toeristen komt naar Antwerpen om te winkelen”, vertelt Philip Heylen, schepen van toerisme van de stad. Voor veel winkelende toeristen begint een shoppingtour op de Meir, de meest prestigieuze winkelstraat van België.

Alle grote modezaken en winkelketens hebben hier een vestiging. Een hoogtepunt is een bezoek aan de Stadsfeestzaal. Het historische pand, waar vroeger gefeest werd, telt nu ruim 40 winkels. In het midden van het gebouw is een verhoogd terras in de vorm van een champagnecoupe.

De feestzaal werd onlangs uitgeroepen tot beste winkelcentrum van België; al eerder werd Antwerpen uitverkozen tot winkelstad nummer één. Daarnaast staat het pas gerestaureerde Koninklijk Paleis, lange tijd in bezit van koning Willem I. Om de hoek vind je het Rubenshuis, waar de grote meester woonde en werkte.

Antwerpen is ook modestad nummer één in België. Veel zaken vind je in de Nationalestraat, waar ook het Modemuseum (MoMu) gevestigd is. Bekende Nederlandse couturiers Stephan Badal, Ines Raspoort, Caroline de Roy van Zuydewijn en modekoning Oger hebben een vestiging in de Scheldestad.

In een zijstraat van de Nationalestraat (de Lombardenvest) is de bijzondere handschoenenwinkel ’Boon’ gevestigd. Sinds 1920 worden er in de winkel uitsluitend handgemaakte handschoenen verkocht.

De winkel herbergt meer dan 5.000 paar. „Allemaal gemaakt van handgesneden leder”, aldus eigenaresse Patsy Santeel. „We werken daarvoor samen met 15 gespecialiseerde ateliers.”

Wie van bijzondere handtassen houdt, stapt om de hoek (in de Aalmoezenierstraat) even binnen bij Bo Lodewijck in haar zaak ‘Bonaventura’. Ze verkoopt tweedehands tassen en accessoires. „Je kunt je oude tas hier ook inruilen.”

Stadswandeling

Wie de stad aan de Schelde goed wil verkennen, doet er goed aan één van de vele stadswandelingen te maken. „Je kunt ze individueel maken of met een stadsgids.

De meeste wandelingen hebben een thema, zoals mode, architectuur, design, historie of de schrijver Willem Elsschot van wie er tot 31 december een overzichtstentoonstelling is in het Letterenhuis (Minderbroederstraat 22)”, vertelt Annik Bogaert.

Bijzonder is de jeneverwandeling die je langs plaatsen voert waar vroeger jenever gestookt werd. Het is een initiatief van Ronald Ferket, uitbater van café De Vagant in de Reynderstraat, waar je 200 soorten jenever ‘op fles’ kunt proeven.

In Antwerpen kun je ook ondergronds op avontuur met de ’Ruienwandeling’. „Vanaf de Middeleeuwen beschikt de stad over een uitgekiend systeem van ruien, vlieten en vesten. Later werden ze gebruikt als riolen en sinds kort kun je er ook in wandelen”, aldus schepen Heylen. Gekleed in overal en gelaarsd gaat men hier met een gids met zaklantaarn op ondergrondse ontdekkingstocht.

Een prachtig stukje Antwerpen, dat vaak vergeten wordt is de wijk Zurenborg. Wie er binnen stapt, waant zich in het begin van de vorige eeuw: het is één groot Belle Epoque openluchtmuseum.

De wijk ligt vlakbij het treinstation Berchem. Naast de hoofdstraat (de Cogels Osylei) stralen nog zes andere straten met prachtige stadswoningen de sfeer uit van de fin-de-siècle bouwkunst.

Let ook op de fraaie historische Madonnabeeldjes aan de gevels. In de oude stadskern van Antwerpen vind je er nog ruim 150.

Hollandse sporen

Hollanders hebben in het verleden een grote stempel op Antwerpen gedrukt. Dat ontdek je, als je de wandeling ’Hollandse Sporen in Antwerpen’ maakt.

„De route brengt je langs bijzondere historische plaatsen met een Nederlandse achtergrond. Zo passeer je het voormalige huis van Willem van Oranje, het geboortehuis van Anna Bijns en de woning van de Nederlandse zakenman Pieter Pot, die in de 15e eeuw roggebrood uitdeelde aan de armen van Antwerpen. Uit dank werden twee straten naar hem genoemd”, aldus schepen Heylen.

Ook anno 2010 vind je bekende Nederlanders in de Scheldestad. Zo hebben Peter Koelewijn en Hans de Booij er een pied-a-terre, terwijl Jan Rietman permanent in de Antwerpse binnenstad woont.

Wie van een Bourgondische sfeer houdt kan in Antwerpen zijn hart ophalen. De stad heeft niet minder dan 900 cafés en ruim 5.000 restaurants.

„Antwerpen telt 166 nationaliteiten en dat weerspiegelt zich ook in het culinaire aanbod”, zegt Annik Bogart. En een bezoek aan Antwerpen is natuurlijk niet af, als je op zondag niet op de Vogeltjesmarkt bent geweest. De Antwerpenaren zeggen zelf ‘Vogelenmarkt’. Nederlanders verraden zich door ‘vogeltjes’…

Reiswijzer

Per auto neem je vanaf Breda de E 19. Vanuit Eindhoven de E 34 en vanuit Maastricht de E 313 of de E 314.

Per trein reis je het best via Roosendaal. De internationale trein vertrekt ieder uur naar Antwerpen Centraal, terwijl de Belgische Spoorwegen ook enkele verbindingen per uur op de lijn Roosendaal-Antwerpen onderhouden.

Info: www.antwerpen.be/visit

Pot en pint

Wie van eten en drinken houdt (Pot en Pint zeggen ze hier) kan zijn hart ophalen. Een paar tips.

Cafés

De Duifkens, Graanmarkt 5 (oud bruin café geliefd bij artiesten en kunstenaars); Café De Grote Witte Arend, Reynderstraat 18 (gezellig Antwerps); Café De Muze, Melkmarkt 15 (jazzcafé); Café Beveren, Vlasmarkt 2 (volkscafé met antiek decaporgel aan de muur. Geliefd voor vrijgezellenavonden); Café Oud Arsenaal, M. Pijpelinckxstraat 4 (oud bruin café).

Restaurants

Restaurant Maritime, Suikerrui 4 (gespecialiseerd in mosselen); Restaurant Wah Kel, Verversrui 32 (de oudste authentieke Chinees van de stad); Restaurant Het Nieuwe Palinghuis, St. Jansvliet 14 (specialiteiten vis en paling); Restaurant Moderato, Oudevaartplaats 12 (Vogeltjesmarkt, gespecialiseerd in pastagerechten); Restaurant Las Manas, Ankerrui 36 (typisch Spaans); Restaurant De Stoemppot, Vlasmarkt 12 (typisch Vlaams); Restaurant De 7 Schaken, Braderijstraat 24 (Bourgondisch); Restaurant RAVEN, Grote Markt (haute cuisine). En dan de Vlaamse frieten. Die proef je het best in Frietkot Max op de Groenplaats.

Slapen

Antwerpen telt meer dan 60 hotels in alle prijsklassen. Een paar voorbeelden: Hotel Ibis, Meistraat 39 -Vogeltjesmarkt (0032-3-2318830); Astrid Hotel Koningin Astridplein 7 (0032-3-2031234; Theaterhotel, Arenbergstraat 30 (0032-3-2035410).

Kunst en cultuur

Wie van kunst en cultuur houdt kan zijn hart ophalen in de Scheldestad. We noemen een paar musea: x Rubenshuisx , Wapper 9-11; Museum Plantin Moretus (boekdrukkunst), Vrijdagmarkt 22; Openluchtmuseum Middelheim (sculpturen), Middelheimlaan 61; MUHKA, museum voor hedendaagse kunst, Leuvenstraat 32; Diamantmuseum, Koningin Astridplein 19-23; Fotomuseum, Waalsekaai 47.

Shoppen

Winkelen staat centraal in modestad nummer één in Vlaanderen. Je kunt kiezen uit zeven shoppingroutes. De eerste ligt rond het Centraal Station (vooral gouden sieraden en diamant).

Vanaf het station richting centrum wandel je over de meest luxe straat van België: de Meir met zijn grote warenhuizen. Rond het historische centrum vind je vooral souvenirs, boeken en brocante.

Een vierde centrum is ‘De Wilde Zee’, vlak naast het centrum (delicatessen en modieuze accessoires). Om de hoek ligt het oude Quartier Latin met veel antiekzaken en exclusieve mode, die je ook in het modecentrum in de Nationalestraat vindt.

Vergeet ook ‘Het Zuid’ niet met zijn design- en interieurshops. Een echte snuffelstraat is de Kloosterstraat met antiek-, curiosa- en sieradenwinkeltjes.