Nieuws/Binnenland
979138
Binnenland

'Wacht met windmolenpark bij Afsluitdijk'

Milieudefensie is „niet gelukkig” met drie van de elf locaties voor grote windmolenparken op land die de overheid heeft aangewezen. „De locaties Eemshaven (Emmapolder), Flevoland (de Houtribdijk) en IJsselmeer Noord (de Afsluitdijk) grenzen aan beschermde natuurgebieden. Mogelijke schade daaraan door een windmolenpark is nog niet goed in kaart gebracht”, zei directeur Hans Berkhuizen dinsdag. Eerst moet worden onderzocht wat de gevolgen zijn voor het milieu, bijvoorbeeld voor vogels, voordat op die drie plekken een groot windmolenpark komt, vindt Milieudefensie.

Verder wil de organisatie dat burgers betrokken worden bij het realiseren van kleinere windmolenparken. „Er zijn al zo'n tweehonderd burgerinitiatieven die de overheid zou moeten steunen en versterken”, zegt Berkhuizen. „Burgers moeten inspraak krijgen in de plek van windmolenparken, het type windmolen en wie gebruikmaakt van de opgewekte energie. Daarmee creëer je bewustwording en draagvlak.”

Maandag stelde het kabinet de elf plekken, die de provincies vorig jaar zelf hadden aangedragen, definitief vast. Berkhuizen: „Het is goed dat de overheid hierin haar verantwoordelijkheid neemt, want fossiele brandstof wordt steeds schaarser.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop