Nieuws/Binnenland
979174
Binnenland

Onderzoek aanbestedingsbeleid

Hoe mkb-vriendelijk is het nieuwe aanbestedingsbeleid van de Nederlandse gemeenten? Benutten zij wel alle mogelijkheden uit de nieuwe wet om het lokale bedrijfsleven te ondersteunen? Antwoord op die vragen wil MKB-Nederland, vandaag precies een jaar na de invoering van de wet, krijgen via een onderzoek dat deze week start. Alle gemeenten in hebben daartoe inmiddels een vragenlijst ontvangen.

Gemeenten en andere publieke partijen geven jaarlijks vele miljarden uit aan aanbestedingen en inkoop. Alleen al de gemeenten zijn goed voor €17 miljard. Omgerekend komt dit neer op zo’n €1000 euro per inwoner per jaar.

De nieuwe aanbestedingswet die op 1 april 2013 is ingegaan, zou in theorie het midden- en kleinbedrijf meer en eerlijkere kansen geven op een opdracht. Of dat in de praktijk ook zo werkt, moeten gemeenten nu aantonen, vindt MKB-Nederland.

Een specifiek onderdeel van de vragenlijst gaat in op de koppeling die veel gemeenten nu maken met de arbeidsmarkt. Vaak wordt een verplichting opgenomen om voor langdurig werkzoekenden of arbeidsgehandicapten een job te creëren.

In juni worden de resultaten van het onderzoek verwacht.