Nieuws
979270
Nieuws

Eurogroep beslist over steun Griekenland

Griekenland krijgt hoogstwaarschijnlijk de volgende schijf noodsteun van zijn geldschieters. In Athene buigen de ministers van Financiën van de 18 eurolanden (eurogroep) zich dinsdag hierover. Op tafel ligt een rapport van experts met voorstellen over wel of niet uitbetalen, over de omvang en over het wel of niet opknippen van die steun in kleine delen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht dat er een besluit zal vallen, zo zei hij voorafgaand aan het overleg. Hij wees erop dat Griekenland zich herstelt. Ook de economie lijkt dit jaar voor het eerst sinds jaren weer licht te groeien. „Dit is een periode van meer optimisme”, aldus Dijsselbloem.

Van het lopende steunprogramma voor Griekenland ligt nog ruim 10 miljard euro op de plank. De geldschieters gingen echter nog niet over tot uitbetaling omdat Athene onvoldoende vorderingen had gemaakt met hervormingen en herstructureringen in ruil voor steun. In mei heeft het Zuid-Europese land dringend geld nodig om leningen af te lossen.