Nieuws/Buitenland
979459
Buitenland

VS pakken verdachte Benghazi-aanslag 2012

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben een Libiër aangehouden voor zijn vermeende rol bij de moord in 2012 op vier Amerikanen in het Amerikaanse consulaat in Benghazi. De man zal volgens Amerikaans recht worden aangeklaagd, deelde de Amerikaanse president Donald Trump maandag mee.

Bij de aanval op 11 september 2012 werden de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens, en drie andere Amerikanen vermoord. Trump noemde in zijn verklaring ook de naam van de opgepakte verdachte: Mustafa al-Imam.

Trump en veel Republikeinen in de VS beschuldigden de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton van medeverantwoordelijkheid voor de aanslag. Volgens hen zou Clinton verzoeken om extra beveiliging hebben afgewezen.

’Munitie tegen Clinton’

In de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016 werden de gebeurtenissen van Benghazi geregeld gebruikt als „munitie” tegen de Democratische kandidaat Clinton. Trump zelf had Benghazi tot een van de speerpunten gemaakt in zijn aanvallen op de toenmalige verkiezingsfavoriet.