Nieuws/Buitenland
979647
Buitenland

Facebook: 80.000 Rusland-gelinkte posts

WASHINGTON - Internetbedrijf Facebook zei maandag dat vanuit Rusland ongeveer 80.000 berichten op het sociale netwerk zijn geplaatst in twee jaar tijd in een poging de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Ongeveer 126 miljoen Amerikanen kunnen die berichten in die periode hebben gezien, aldus het bedrijf.

Facebook gaf deze details in een schriftelijke getuigenis aan Amerikaanse parlementariërs, die door persbureau Reuters is ingezien. Twitter heeft 2752 accounts ontdekt die gelinkt zijn aan Rusland. In de getuigenis van Twitter stelt het bedrijf dat alle verdachte accounts zijn verwijderd.

Het social mediabedrijf heeft alle namen van de betreffende gebruikers doorgegeven aan de Amerikaanse onderzoekers. Moederbedrijf van Google, Alphabet, schrijft in een verklaring dat het voor 4700 dollar aan Rusland gelinkte advertentie-uitgaven heeft gevonden in de periode rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Google heeft daarbij aangegeven dat het een database gaat opbouwen bestaande uit verkiezingsadvertenties.

Commissies van het Congres

Bestuurders van Facebook, Twitter en Alphabet Google moeten deze week voor drie commissies van het Congres verschijnen om te worden gehoord over vermeende Russische pogingen van het verspreiden van nepinformatie in de maanden voor en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De Russische regering heeft altijd ontkend pogingen te hebben gedaan de verkiezingen te beïnvloeden. De Republikein Donald Trump versloeg daarin de Democraat Hillary Clinton.