Nieuws/Binnenland
979754
Binnenland

Immigratie blijft torenhoog ondanks afname asielstroom

Bevolking door het dak

Amsterdam - De bevolkingsgroei in Nederland komt dit jaar uit boven de 100.000 en daarmee zal 2017 naar verwachting opnieuw een recordjaar worden.

De vluchtelingenstroom is weliswaar iets afgenomen, maar de migratie uit Oost- en Zuid-Europa is toegenomen. Dit komt vrijwel zeker door de oplevende economie in ons land. Dat concludeert Jan Latten, hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De grootste groep nieuwkomers zijn nog altijd Syriërs, met ongeveer 1000 personen per maand. Maar het is vooral arbeids- en kennismigratie die in de lift zit. Zo springen bijvoorbeeld Letland, Litouwen en India eruit. Ook uit Polen blijft een ’constante stroom’ komen, aldus Latten.

De demograaf noemt de forse bevolkingsaanwas ’opmerkelijk’ en denkt dat dit bijdraagt aan een aanhoudend tekort aan woningen. Immigranten zijn veelal volwassenen die gehuisvest moeten worden. De Club van Tien Miljoen, een stichting die al decennia pleit voor een kleinere bevolking, noemt de nieuwe cijfers een ’ongekende ramp’.

Lees meer: Op weg naar 18 miljoen mensen