Nieuws/Binnenland
980560
Binnenland

'Groep Marokkanen tikkende tijdbom'

De groep Marokkanen die afgelopen weekend demonstreerde tegen de juweliersvrouw die twee overvallers zou hebben doodgeschoten is een 'tikkende tijdbom,' zegt oud-PvdA-raadslid in Eindhoven Mustapha Abbou.

Abbou is één van de oprichters van het comité buurtvaders in Eindhoven. Volgens hem heeft de groep demonstranten geen perspectief, geen opleiding en worden ze nauwelijks begeleid, zo zegt hij op Radio 1.

Het gaat volgens hem om een groep van enkele tientallen tot honderd Marokkanen. De meesten zijn schoolverlaters, maar er zitten ook jongens bij die de universiteit hebben gedaan.

"Thuis zijn ze heel streng voor die kinderen, zo van opstaan, ga werk zoeken, ga naar school, waarom doe je niks. Ja, zo worden ze helemaal gek. Thuis worden ze streng behandeld, maar als ze naar het uitzendbureau gaan, worden ze niet eens ingeschreven."

"Dan denken ze: als ik ergens mijn slag kan slaan, dan zal ik dat doen. Bij een juwelier of wat dan ook."

Hij vervolgt: "Ik praat dat niet goed voor de duidelijkheid. Het stadsbestuur moet echt met een beleidsplan gaan komen en met de imams gaan praten, niet met de moskee bestuurders. De imams preken wekelijks voor hun. Naar hen luisteren ze. "