Nieuws/Binnenland
981003863
Binnenland

Opnieuw verdachte liquidatieproces Taghi op vrije voeten

AMSTERDAM - Zaki Razzouki, de broer van een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo Saïd Razzouki, komt vrijdag op vrije voeten. Daarmee is hij de vijfde verdachte van wie de rechtbank de voorlopige hechtenis schorst.

In de megazaak Marengo staan 17 verdachten terecht die deel zouden hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die zich bezighield met internationale drugshandel, en liquidaties. De hoofdverdachten zijn Ridouan Taghi, die in december in Dubai werd aangehouden en kort daarna uitgeleverd, en zijn rechterhand Saïd Razzouki. Die laatste werd opgepakt in Colombia. Zijn uitlevering laat vermoedelijk nog lang op zich wachten.

Volgens de advocaat van Zaki Razzouki, Yassine Bouchikhi, behoorde zijn cliënt weliswaar tot hetzelfde criminele milieu als zijn broers Saïd en Mohamed, maar heeft hij niets te maken met moorden.

Ook kroongetuige Nabil B. verklaarde tijdens zijn verhoren dat Zaki ,,eigenlijk weinig te maken heeft met Taghi. Moorden, daar wil hij niet bij betrokken worden.” Hij zou ook meermalen hebben geprobeerd om zijn broer afstand van Taghi te laten nemen. ,,Hij kreeg informatie toegespeeld om niet op de verkeerde plek te lopen, maar hij was toehoorder zonder enige betrokkenheid”, aldus advocaat Bouchikhi.

Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen de schorsing van de hechtenis van Zaki R., maar de rechtbank oordeelde dat de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de minder prominente rol zoals die uit het dossier naar voren komt, zwaarder moesten wegen.

Zaki R. moet zich wel houden aan voorwaarden, zoals een contactverbod met de andere Marengoverdachten. Ook moet hij verplicht aanwezig zijn bij alle zittingen in de zaak.

Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf circa 9.00 uur).