Nieuws/Buitenland
981145693
Buitenland

Geen hoop meer op overlevenden na vulkaanuitbarsting White Island

WELLINGTON - Op White Island, voor de kust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, is maandag een vulkaan uitgebarsten die populair is onder toeristen. Daarbij zijn sowieso vijf personen om het leven gekomen. De politie vermoedt dat er meer mensen zijn omgekomen.

Een van de slachtoffers was een gids van White Island Tours. Dat laat de burgemeester van Whakatane, Tony Bonny, weten. „Het was een jonge, energieke man.” De website van het bedrijf is inmiddels afgesloten.

De voorzitter van White Island Tours meldt: „Dit is een verschrikkelijke tragedie en onze gedachten en gebeden gaan uit naar iedereen die hierdoor geraakt wordt.”

De politie verwacht niet dat er meer overlevenden gevonden worden. Met helikopters is over het eiland gevlogen, maar er zijn geen tekenen van leven gevonden. „De politie denkt dat iedereen die levend het eiland kon verlaten gered is tijdens de evacuatie. Op basis van de informatie die we nu hebben, denken we niet dat er nog meer overlevenden op het eiland zijn.”

Volgens de autoriteiten is het nog te gevaarlijk om de vulkaan op te gaan. „Het eiland is momenteel bedekt met as en vulkanisch materiaal”, laat John Tims weten. Hij heeft de leiding over de reddingsoperatie. „We begrijpen dat het belangrijk is om terug te keren naar het eiland.”

Inmiddels zijn 23 mensen van het eiland gehaald, onder wie de vijf doden. De andere achttien zijn gewond geraakt en hebben allemaal brandwonden opgelopen. Twee daarvan liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De vulkaan barstte om 14.15 uur (lokale tijd) uit. Op dat moment waren volgens de politie zo’n vijftig mensen op of in de buurt van het onbewoonde eiland.

De vulkaan die is uitgebarsten ligt op White Island, 50 kilometer voor de kust in de Bay of Plenty in het noordoosten van Nieuw-Zeeland. In het nabijgelegen Whakatane op het vaste land worden mensen behandeld die zijn gered. Sommigen zitten onder het as. Volgens onderzoeksinstituut GNS spuwde de vulkaan het as zo’n 3,5 kilometer de lucht in.

Premier Jacinda Ardern zal later vandaag een bezoek brengen aan het gebied.

Cruiseschip

Onder de gewonden zijn naar verluidt passagiers van het cruiseschip Ovation of the Seas, dat in de nabijgelegen haven van Tauranga lag afgemeerd. Passagiers van het schip brachten maandag een bezoek aan White Island.

Een gids die op het eiland werkt, schrijft op Facebook dat hij net de vulkaan verliet toen die uitbarstte. Hij zegt dat collega’s, met nog een tour, nog op het eiland waren. „Ik hoop dat ze oké zijn.”

De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Volgens Nine News zouden er 24 Australiërs op het eiland zijn op het moment van de vulkaanuitbarsting.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan nog niet zeggen of er bij de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland Nederlanders betrokken zijn. „De ambassade houdt de ontwikkelingen nauwlettend in te gaten”, aldus een woordvoerder van het ministerie. „Op dit moment is er nog geen specifieke informatie beschikbaar.”

’Moeilijk te geloven’

De Amerikaanse Michael Shade was op het eiland vlak voordat de vulkaan uitbarstte. Op Twitter schrijft hij: „Dit is zo moeilijk te geloven. Onze groep stond letterlijk nog geen dertig minuten voordat het gebeurde op de rand van de krater. Mijn gedachten gaan uit naar de families van de vermisten, voor de mensen die gewond zijn en naar de reddingwerkers.”

Er is een foto opgedoken die naar verluidt vlak voordat de vulkaan uitbarstte, gemaakt is. Daarop zijn toeristen te zien in de krater van de vulkaan lopen.

Verwacht of onverwachts?

Op 3 december waarschuwde de website GeoNet, die geologische verschuivingen in de gaten houdt, dat de vulkaan „een periode ingaat waarbij uitbarstingen meer dan normaal kunnen voorkomen.” Maar de waargenomen activiteit van de vulkaan zou niet gevaarlijk zijn voor bezoekers.

Professor Jan Lindsay van de Universiteit van Auckland laat aan de BBC weten dat het alarmniveau was opgeschaald van niveau één naar niveau twee. „Er was een verhoogd niveau van onrust en iedereen was zich daar bewust van.” Na de uitbarsting werd het niveau op vier gesteld, inmiddels is dat teruggebracht naar drie.

In 2016 was er voor het laatst een uitbarsting op White Island. Niemand raakte toen gewond.

De Maori-naam voor White Island is Whakaari. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status. Het eiland is vanwege zijn vulkanische activiteit, zoals rook en kokende modderpoelen, populair onder avontuurlijke toeristen.

Ben jij in de buurt van White Island? Dan komen we graag met je in contact. App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952