Nieuws/Buitenland

Hollandse meester duikt op in Wales

In een donker en verlaten huisje, verscholen op het platteland in het midden van Wales, hing decennialang een schilderij aan de muur waar niemand echt op lette. Totdat het oog van een lokale taxateur zag dat het om een echte Hollandse meester ging: een schilderij van Dirck van Delen, een leerling van Frans Hals.

Allen Darwell is er nog een beetje beduusd van. „Het komt niet zo vaak voor dat je zomaar een oude meester aantreft”, zegt hij. Omdat de initialen nauwelijks leesbaar waren, duurde het een tijd voordat, met hulp van de Amsterdamse kunstinstelling Codart, kon worden vastgesteld wie de schilder is. Op het werk staat de parabel van Lazarus en de rijke man afgebeeld.

Het schilderij, dat in de vergetelheid was geraakt, werd door de vader van de huidige eigenaar in de jaren dertig in Londen gekocht. Uit papieren bleek dat het toen, ten onrechte, werd toegeschreven aan Bartholomeus van Bassen. „De afgelopen jaren heeft niemand er meer naar omgekeken”, aldus Darwell.

Het uit circa 1620 stammende doek wordt volgende maand in Shrewsbury geveild. „Het is echt een museumstuk”, meent de taxateur.

„Het is een kleine honderd jaar geleden gerestaureerd. Destijds hebben ze dat heel goed gedaan, maar een museum of rijke verzamelaar zal het nog wat beter op orde willen brengen.” Geschat wordt dat het schilderij ruim 120.000 euro op zal leveren.