Nieuws/Binnenland
98132
Binnenland

Winkeltrip Wilders kost Gent 13.500 euro

Geert Wilders bracht voor de verkiezingen een bezoek aan Volendam.

Geert Wilders bracht voor de verkiezingen een bezoek aan Volendam.

GENT - Een winkeltripje van PVV-leider Geert Wilders en zijn vrouw in Gent tegen het advies van de lokale politie in, heeft de Belgische gemeente 13.584,31 euro gekost. Voor het bezoek op zaterdag 18 maart werden 57 agenten ingezet om de doortocht van het echtpaar in goede banen te leiden.

Geert Wilders bracht voor de verkiezingen een bezoek aan Volendam.

Geert Wilders bracht voor de verkiezingen een bezoek aan Volendam.

Dat heeft burgemeester Daniël Termont (socialistische partij) geantwoord op schriftelijke vragen van de fractieleider van de christendemocraten in de Gentse gemeenteraad, tevens federaal parlementariër Veli Yüksel. Die eist nu dat de kosten worden verhaald op de Nederlandse staat of Wilders zelf.

„Hij is gewoon een parlementslid, net als ik, en niet een staatshoofd. Hij is ondanks een negatief advies van de Gentse politie toch gekomen. Waarom moet de Gentse belastingbetaler opdraaien voor deze privé-uitstap?” zegt Yüksel.

„Op vrijdag 17 maart vernam de politiezone Gent van de Nederlandse politie dat de Nederlandse politicus Geert Wilders op 18 maart naar Gent wilde komen”, schrijft Termont aan Yüksel. „Het ging om een privébezoek in het stadscentrum. Tevens zou hij vergezeld worden door negen Nederlandse veiligheidsagenten. Een bezoek dat opgemerkt kan worden gezien zijn populariteit en herkenbaarheid, en zijn persoonlijke beveiliging. Gelet op het huidige klimaat bestond toch enig gevaar voor de openbare rust en veiligheid. Daarom adviseerde de politie het bezoek van de heer Wilders negatief.” Ook was er te weinig tijd voor een grondige risicoanalyse. „De heer Wilders besloot toch te komen.”

De politie zette daarop drie commissarissen, negen hoofdinspecteurs en 45 inspecteurs in. Ze namen het in Gent over van de Nederlandse Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Ook de federale politie werd ingezet, maar die is niet voor rekening van de gemeente.

Politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez zegt dat Gent niet van plan is de kosten te verhalen, „omdat beveiliging van politici tot onze taken behoort.” De politie was niet zeker „of Wilders zich zou houden aan de afspraak dat het enkel om een privé-bezoek zou gaan.” Daarnaast bestond het gevaar dat het bezoek zou uitlekken. „Dan was er kans op protestacties.”