Nieuws/Buitenland
981463
Buitenland

Britten niet naar homohuwelijk

Homoseksuelen in Groot-Brittannië die gaan trouwen, moeten er rekening mee houden dat niet iedere genodigde komt opdagen bij de voltrekking van hun huwelijk. Uit onderzoek van de BBC onder ruim 1000 Britten blijkt dat één op de vijf een uitnodiging voor een homohuwelijk naast zich neer zou leggen.

Het BBC-radioprogramma The Nolan Show polste de Britten naar hun mening over het homohuwelijk, dat vanaf zaterdag kan worden gesloten in Groot-Brittannië. Van de ondervraagden zei 22 procent niet van de partij te zijn als ze worden uitgenodigd voor de festiviteiten. Van die 22 procent is ongeveer twee derde man.

De BBC vroeg de deelnemers aan de enquête ook of ze vinden dat een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht moet kunnen. Bijna 70 procent zei daar geen problemen mee te hebben, maar dat cijfer is wel leeftijdsgebonden. Van de 65-plussers staat bijvoorbeeld maar 44 procent positief tegenover het homohuwelijk, tegenover 80 procent van de mensen tussen 18 en 34 jaar.

De wet die het homohuwelijk in Groot-Brittannië mogelijk maakt, werd medio juli vorig jaar aangenomen. Bij de stemming in het Lagerhuis stemden destijds 161 parlementsleden tegen, voornamelijk van de Conservatieve Partij van premier David Cameron. De grote meerderheid was voor.