981544
Binnenland

Erfpachtplan Amsterdam van de baan

Het referendum over het Amsterdamse erfpachtstelsel op 22 mei is zo goed als zeker van de baan. Het stadsbestuur trekt een controversieel vernieuwingsvoorstel terug, zodat de volksraadpleging overbodig is geworden.

Dat maakte wethouder Maarten van Poelgeest (erfpacht) donderdagavond bekend. Sinds het begin van de zomer in 2013 werkt de wethouder aan de modernisering van het feodale pachtsysteem. Onlangs riep hij de hulp in van een commissie van deskundigen, die een aantal ingrijpende wijzigingen voorstellen. Het is volgens Van Poelgeest beter om een besluit over die wijzigingen te laten nemen door een nieuw college. ,,Het demissionaire College van B en W is niet in de positie om een voorkeur uit te spreken'', schrijft de bestuurder.

Na advies van de referendumcommissie denkt Van Poelgeest ook dat het referendum over de erfpachtvernieuwing niet door hoeft te gaan. Dat referendum zou gehouden worden op basis van de het vernieuwingsvoorstel van de wethouder. Erfpachtersbelangenvereniging SEBA was fel tegen de plannen en verzamelde 27.000 handtekeningen om een volksraadpleging te organiseren. Maar volgens de referendumcommissie kan er geen referendum worden gehouden als het onderliggende besluit is ingetrokken. Daarmee komt de volksraadpleging, als de gemeenteraad hiermee instemt, te vervallen.