Nieuws
981841
Nieuws

Eerder dood door smartphonegebruik

Lange tijd achter elkaar tekstberichten versturen via de smartphone kan de levensverwachting negatief beïnvloeden. Een Britse organisatie van chiropractors waarschuwt dat de slechte lichaamshouding die vaak gepaard gaat met gebruik van de smartphone een groot gezondheidsrisico vormt.

De United Chiropractic Association (UCA) beweert dat het gezondheidsrisico zelfs net zo groot is als dat van obesitas, zo meldt the Telegraph.

Veel mensen leunen naar voren als ze hun mobiel gebruiken om te mailen, games of te appen. Vooral voor ouderen vormt dit een gevaar, maar de chiropractors vrezen dat ook jongeren door deze houding hun levensduur verkorten.

Onderzoeken lijken aan te tonen dat er een verband is tussen een naar voren hellende houding en een hyperkyfose (bochel), die  wordt geassocieerd met hoge bloeddruk in de kleine bloedsomloop en hart- en vaatziekten

Oudere mensen met slechts een kleine bochel, hebben 1,44 keer meer kans om te overlijden dan ouderen zonder zo’n afwijking van de wervelkolom. Volgens de UCA is dit een soortgelijk percentage als de verhoogde kans op overlijden bij een BMI die groter is dan 30.

UCA-lid Estelle Zauner-Maughan legt in the Telegraph uit dat mensen tijdens smartphonegebruik de neiging hebben om hun hoofd naar voren te laten vallen waardoor de schouders gebogen worden. “Mensen hebben zeker een verhoogd risico op problemen aan de bovenkant van de nek en de rug door hun houding die een verandering in de kromming van de rug veroorzaakt”, zo vertelt Zauner-Maughan . “En er is een verhoogd risico dat ze dit op jongere leeftijd ontwikkelen omdat ze zo lang achter computers zitten en mobiele apparaten gebruiken. "

Zij voegt er aan toe dat wanneer iemand zijn hoofd naar voren laat vallen en zijn schouders buigt, het onmogelijk is om volledig in te ademen vanwege de beperking door de spieren en omdat de ribben niet goed kunnen bewegen. Hierdoor kunnen het hart en de longen niet volledig functioneren.