Nieuws/Binnenland
981989
Binnenland

Schippers: tijd om orde op zaken te stellen

Het woensdag verschenen rapport van de Onderzoeksraad bevestigt volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dat het tijd is om orde op zaken te stellen in de vleessector. „De risico's in de keten zijn nu te groot. Ik vind dat die kleiner moeten worden en daar zullen we het beleid op aanpassen”, aldus de bewindsvrouw.

Volgens de Onderzoeksraad wegen de economische factoren zwaar voor de vleessector. Schippers vindt juist dat „de voedselveiligheid voorop moet staan. De sector veronachtzaamt dat te veel.” Zij vindt dat de sector maatregelen moet nemen en dat ook toezichthouder NVWA beter moet worden toegerust om bijvoorbeeld misstanden en fraude aan te pakken.

Na een reeks incidenten met voedsel zoals paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees en met salmonella besmette zalm, trok het kabinet onlangs al extra geld en menskracht uit om de NVWA meer slagkracht te geven. Schippers en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) bestuderen de aanbevelingen van de Onderzoeksraad om uit te vinden of er nog meer maatregelen nodig zijn.