Nieuws/Binnenland

Hardloopschoenen voorkomen geen blessures

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat goede hardloopschoenen blessures voorkomen. De meeste overbelastingsblessures in het hardlopen ontstaan 'gewoon' ten gevolge van trainingsfouten; te ver, te snel en te vaak.

Dit blijkt uit het proefschrift van sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Fabrikanten hebben consumenten misleid met hun claims dat goede hardloopschoenen letsel kunnen voorkomen, stelt Bredeweg. "Zij bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden!"

Factoren

Uit zijn onderzoek blijkt dat er maar twee factoren zijn die het risico op een blessure aantoonbaar vergroten: overbelasting en een eerdere blessure. Asymmetrisch bewegen blijkt geen risicofactor te zijn en ook programma's om beginnende lopers te laten wennen aan de schokbeweging van hardlopen leveren geen verschillen in het aantal blessures op.

Hardlopen is een populaire sport die bijna overal en door iedereen gedaan kan worden. Miljoenen mensen lopen regelmatig hard en het is goed voor de gezondheid. Maar de keerzijde is dat hardloopblessures veel voorkomen.

Bredeweg pleit voor meer onderzoek om hardloopblessures te voorkomen. ''Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen lopers in de toekomst beter adviseren om de hardloopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen.''