Nieuws/Buitenland
98217
Buitenland

Maleisie geeft lichaam halfbroer dictator vrij

’Lichaam Kim Jong-un naar Noord-Korea’

PYONGYANG - Maleisië heeft het lichaam vrijgegeven van de in Kuala Lumpur vermoorde halfbroer van de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un. De stoffelijke resten van Kim Jong-nam worden op verzoek van zijn familie naar Noord-Korea gebracht, aldus de Maleisische premier Najib Razak.

Hij liet ook weten dat Maleisische staatsburgers die in Noord-Korea werden vastgehouden, terug mogen keren naar hun vaderland. Maleisië laat op zijn beurt Noord-Koreanen gaan die het vasthield. Volgens Najib is daarmee de crisis tussen beide landen voorbij.

Het lichaam is volgens ingewijden vermoedelijk aan boord van de MH360 van Malaysia Airlines naar Bejing. Later vandaag zal het stoffelijk overschot aankomen in Noord-Korea. Persbureau Reuters zegt dat bericht niet te kunnen bevestigen.

Kim Jong-nam werd 13 februari op de luchthaven van Kuala Lumpur aangevallen door twee vrouwen. Die smeerden volgens de politie het uiterst giftige zenuwgas VX op zijn gezicht en Kim Jong-nam bezweek er snel aan.

Drie Noord-Koreanen die worden gerelateerd aan de moord houden zich volgens de Maleisische politie schuil in de ambassade in Kuala Lumpur. Voor Maleisië staat het vrijwel vast dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de moord. Het land heeft ook een Vietnamese en een Indonesische vrouw gearresteerd en wegens moord aangeklaagd.