Nieuws/Binnenland
982563
Binnenland

Culturele kruisbestuiving met China

Nederlandse museummedewerkers gaan hun Chinese collega's trainen. Tussen China en Nederland worden meer tentoonstellingen en films uitgewisseld. Ook worden gezelschappen uit beide landen gestimuleerd met elkaar samen te werken.

Dat staat in afspraken die cultuurminister Jet Bussemaker in Peking heeft gemaakt met haar Chinese ambtsgenoot Cai Wu. Bussemaker is erg enthousiast: „Een gigantisch nieuw werkterrein opent zich. In China openen 100 nieuwe musea per jaar en 10 bioscoopzalen per dag de deuren.”

Nog dit jaar zullen het Van Gogh Museum in Amsterdam en de Reinwardt Academie in Leiden in China trainingen geven over collectiebeheer, ontwerp van tentoonstellingen en museummanagement. Verwacht wordt dat de contacten ook zullen leiden tot uitwisseling van tentoonstellingen.

Filmmakers uit ons land gaan de kans krijgen hun afstudeerwerk te laten zien bij de Beijing Film Academy. Tevens zijn er plannen voor een Holland Film Festival in Peking. Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp verwacht vooral het een en ander te bereiken op het gebied van documentaires, kinder- en jeugdfilms en televisieformats, zo liet ze maandag weten.

Intussen is Peking in gesprek met de bekende Nederlandse ontwerper en ondernemer Daan Roosegaarde, die misschien op zijn geheel eigen wijze iets kan betekenen voor de leefbaarheid in de Chinese steden, die door de almaar aanhoudende trek naar de stad in het gedrang komt. Hij is onder meer bekend van Smart Highway, een ontwerp voor snelwegen.