Nieuws/Binnenland
982654
Binnenland

Als je maar wilt

’Als je maar wilt!’ hoorde je vroeger als kind vaak als je geen zin had om iets te doen. Deze uitspraak is de ondertoon van een recent verschenen rapport van Urgenda.

In een reëel stappenplan presenteerde Marjan Minnesma, directeur en oprichter van deze actieorganisatie, vorige week de revolutionaire transitie naar een 100 procent duurzame energievoorziening in Nederland. Kort gezegd moeten we vijf dingen in ons dagelijks leven drastisch anders gaan doen: transport, woningbouw, voedsel, industrie en energieproductie. Het uitgangspunt van dit rapport is een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in 2030 zonder gebruik te maken van olie, kolen en gas en dus zonder CO2-uitstoot op basis van de huidige beschikbare technologieën.

De afgelopen tien jaar heb ik mezelf met mijn collega’s en partners beziggehouden met duurzame industrie-shifts. Doorbraken en revoluties waarvan de gevestigde orde zei dat het niet mogelijk was. Uitgelachen, voor gek verklaard, als oplichters afgeschilderd of als dromers weggehoond, maar desondanks steeds weer geslaagd in onze missie en vaak sneller dan wij zelf durfden te geloven.

Een paar van mijn eigen wapenfeiten met ons bescheiden mkb-bedrijfje: voordelige groene stroom, energiezuinige ledlampen, elektrisch vervoer, mobiliteit, circulaire stromen in de voedselketen. Allemaal voorbeelden uit de praktijk die de realiteit van de plannen van Urgenda bevestigen. Belangrijk voor de komende tijd is dat ondernemende actiegroepen als Urgenda en activistische ondernemersgroepen als Tendris meer dan ooit de handen ineen slaan.