Nieuws/Binnenland
982665
Binnenland

HOOFDLIJN

Het Oldambtmeer en de Blauwestad

Het Oldambtmeer is een gebied ten oosten van de stad Groningen. Het is een kunstmatig meer dat is aangelegd, om de recreatiemogelijkheden in dit gebied te verruimen met watersport. In dit deel van Groningen, vroeger de graanrepubliek van Nederland genoemd, is het nog niet vol en wordt Rust met een hoofdletter R geschreven.

We laten onze boot te water in Midwolda, een klein plaatsje aan de Noordkant van het meer. Midwolda heeft het enige oerbos van Groningen en is landelijk bekend omdat er elk jaar aan het begin van het schaatsseizoen een marathon op natuurijs wordt georganiseerd. Je vindt er typisch Groningse monumentale boerderijen en landhuizen met karakteristieke architectuur. Er zijn in de directe omgeving 8 jachthavens met meer dan 600 ligplaatsen en er is een zeil- en surfschool. Veel mensen hebben gekozen om rond Blauwestad aan het water te wonen, in een modern huis, met een ruime tuin en de boot voor de deur. De meeste huizen in deze regio hebben een directe verbinding met het meer.

Het Oldambtmeer heeft een oppervlakte van 800 hectare en is daarmee net zo groot als 1200 voetbalvelden en even uitgestrekt als het Sneekermeer. Het water is er minimaal 1.30 meter diep dus prima geschikt om er te leren zeilen of surfen. Motorjachten en sloepen zijn er welkom, maar snelvaren is hier verboden. Want recreanten komen hier voor hun rust en hun privacy.

Het idee voor de Blauwestad is in 1989 ontstaan. In 2004 is er begonnen met graven en in tussen 2005 en 2006 is het gebied gevuld met 14 miljoen kubieke meter water. Het is ook belangrijk als waterberging, want er kan 4 miljoen kuub extra water in. Die mogelijkheid wordt ingezet als er kans is op overstromingen in de wijde omgeving. 

Er zijn vijf woonwijken rond het meer.´De Wei is´ daarvan het meest verbonden met het water want elk kavel heeft er een eigen steiger. De inspiratie voor het ontwerp van deze wijk kwam van Giethoorn. Dat heeft geresulteerd in een fraai lijnenspel van rechte waterwegen en uitgestrekte landtongen.

Rond de Blauwestad worden altijd veel activiteiten georganiseerd. Zoals in de zomer het Klassieke Concert, Pura Vida, door het Noord Nederlands Orkest. Honderden watersporters, genieten in hun eigen bootje op de eerste rij van dit Prinsengrachtconcert in de polder. Veel bootbezitters nemen de fiets mee aan boord, want het gebied rondom het meer is een eldorado voor fietsers en wielrenners. Het landschap is gevarieerd, er zijn veel karakteristieke oude dorpen met middeleeuwse kerken en de kenmerkende grote boerderijen die hier ‘borgen’ worden genoemd.

In 2015 is de Noordelijke vaarverbinding klaar die het Oldambtmeer via het Termunterzijldiep verbindt met Delfzijl, de Dollard en de Waddenzee. Nu bevindt de toegang tot het meer zich aan de Zuidkant, waar het aansluit op het Winschoterdiep. Dat kanaal vormt nu de belangrijkste verbinding met de stad Groningen, de Veenkoloniën. Friesland, Drenthe en met de Dollard. Voor wie kan genieten van rust en een uniek landschap is een bezoek aan het Oldambtmeer zeker de moeite waard.