Nieuws/Binnenland
982787
Binnenland

Abu Dhabi: uit de schaduw

En weer mochten we twee gelukkige Reiskrant Reporters op pad sturen. Naar de twinkelende wereld van Abu Dhabi dit keer, de grootste van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Onze Reiskrant-verslaggever reisde met hen mee. Vergapen en verbazen aan Pracht en Praal met hoofdletters P.

Ze hebben al heel wat van de wereld gezien, iedere cent van het echtpaar Lione en René Kolsteren uit Nieuw-Vennep gaat op aan mooie reiservaringen. Van Thailand tot Zuid-Amerika; ze zijn overal geweest. Maar de Verenigde Arabische Emiraten hebben ze nog niet ontdekt. Hoe zou het zijn, deze schatrijke bestemming zonder lange geschiedenis of eigen cultuur? Waar liefst tachtig procent van de bevolking afkomstig is uit niet-Arabische landen? Hoe traditioneel zijn de mensen er?

Malik, een Palestijn die al zo’n vijfentwintig jaar in Abu Dhabi woont, is de komende dagen onze gids. Terwijl hij vertelt hoe deze stad in korte tijd een van de rijkste plekken op aarde is geworden, belooft hij dat ons hotel alleen al een vakantie op zich is. Hij heeft niets te veel gezegd. Het Yas Viceroy Hotel is datgene wat je je voorstelt bij deze ’blinkende’ bestemming.

 

Formule 1-circuit

Een ultramodern ’gevaarte’, met maar liefst vijfduizend ramen en ontelbare lichtjes doemt voor ons op. Maar het meest bijzonder is dat een van de bochten van het Yas Marina Formule 1-circuit onder het hotel doorgaat. Met 250 miljoen dollar is deze racetrack één van de duurste circuits ooit gebouwd.

De extravagantie en overdaad die we bij aankomst ervaren, zal de rest van de reis duren. Van het ontbijtbuffet tot onze suites; van de service tot de aankleding. We worden pas laat in de middag opgehaald voor een jeepsafari door de woestijn. Omdat we nieuwsgierig zijn naar de stad, besluiten we bij de receptie te informeren hoe ver we van het centrum zitten en wat een ritje met de taxi kost.

We blijken zo’n vijfendertig kilometer van Abu Dhabi City te zitten en voor slechts dertien euro brengt een taxichauffeur je ernaartoe. Maar het is vrijdag. Eh, ja? „Vrijdag is jullie zondag”, aldus de hotelmedewerker. „Alles is dicht. Maar ons zwembad niet, hoor.” Dat blijkt geen straf. Op naar het dakterras. We beschouwen het als een mentale voorbereiding op het zogeheten dune bashing later die dag.

 

Woestijntrip

Dune bashing is niet veel meer dan raggen met een jeep door de oneindige zandvlakte. Hellingen en diepe kuilen worden daarbij niet gemeden. Een achtbaan is er niets bij. Flink door elkaar geschud worden we uiteindelijk bij een kamp midden in de woestijn afgezet. Het is tijd om de inwendige mens te versterken, Maar niet voordat we nog even een duin opklauteren om van een ongelooflijk mooie zonsondergang te genieten. Een mooi contrast met de blinkende verzameling hoogbouw die we achter ons lieten. Jammer alleen van de ’bashende’ jeeps, motoren en quads verderop, die dit momentje van rust niet inlassen…

Al ’sandboardend’ glijden we vervolgens naar beneden om uiteindelijk voldaan op grote kussens neer te ploffen rondom een podium voor een traditionele avond. De magen rammelen, maar voordat we mogen genieten van versbereide barbecuegerechten, krijgen we eerst nog een showtje van een buikdanseres. Maar behalve de buik was er niets groots aan dit optreden. Teleurstellend voor deze bestemming. Evenals de gratis kamelenrit die je er kunt maken. Drie meter heen en terug hobbelen? Dat geloofden we wel. Gelukkig maakten het eten en de ambiance een hoop goed.

Na nog wat gelurk aan een waterpijp worden we voldaan, maar lichtelijk onderkoeld, teruggebracht naar ons hotel. Een tip als u deze woestijntrip boekt: zorg ervoor dat u geen blote benen of open schoenen heeft en neem een jas of dikke trui mee. Het kan flink afkoelen in de woestijn.

 

Rondvlucht watersportvliegtuig

De beste manier om de verschillende eilanden van Abu Dhabi (200 stuks!) en de prachtige omgeving te bekijken is vanuit de lucht. En dus stappen we de volgende dag aan boord van een watersportvliegtuig om een rondvlucht te maken over de stad, de omringende woestijn en de Perzische Golf. Een waanzinnige ervaring.

Door ons avontuur in de lucht hebben we nog meer zin gekregen in de citytour met Malik. Onderweg vertelt hij: „Abu Dhabi is een stad zonder lange geschiedenis. Deze begint rond 1900, toen de stad nog maar 10.000 inwoners telde. De inkomsten kwamen met name via de parelvissers, maar helaas stortte deze economie door de komst van Japanse kunstparels aan het einde van de jaren dertig volledig in. De bevolking kreeg het zwaar.

Tot 1958, want toen stuitte men op olie. Dit heeft voor een ommekeer gezorgd. Van een arme plaats is het nu een van de rijkste plekken ter wereld. Internationale bedrijven openen er een vestiging, de oude laagbouw wordt vervangen door hoogwaardige moderne architectuur en hotels. In navolging van de economische groei in Dubai, van 2000 tot 2008, is Abu Dhabi ook begonnen aan grote nieuwe ontwikkelingen. En dat allemaal dankzij de olie.”

Sjeik Zayed Moskee

We maken een stop bij de Sjeik Zayed Moskee, de op zes na grootste moskee ter wereld, met maar liefst zevenenvijftig koepels en vier minaretten. Het gebedsgebouw is vernoemd naar H.H. Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan, de grondlegger en eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten. Indrukwekkend is de lichtval waardoor al het goud en de vele steentjes op de muren en het plafond nog meer schitteren.

Vervolgens rijden we naar Al Bateen District, de oudste wijk van de stad, die in rap tempo wordt omgetoverd tot een toonaangevende strandbestemming. Natuurlijk staan we even stil bij het tweede duurste hotel van de wereld, Emirates Palace. Malik: „Schrijf maar in uw krant dat de lezers er een kopje Camel Chino moeten drinken. Zich even vergapen aan alle luxe onder het genot van een kopje koffie met kamelenmelk.”

Bij Corniche Road zien we een prachtig strand, speeltuinen, restaurants en voet- en fietspaden. Het ziet er allemaal hypermodern uit. Alles wat men er bouwt, is hoger, groter, architectonisch uitdagender en toch is er nog een lange weg te gaan. Dat blijkt wel als we een dag doorbrengen in Dubai .

Toekomstplannen

Maar Abu Dhabi ’leert’ snel en concrete plannen zijn er in overvloed. Daar is Saadiyat Island, een eiland in opbouw, een perfect voorbeeld van. Loop zeker het Manarat Al Saadiyat even binnen; een gratis toegankelijk bezoekerscentrum met een prachtige tentoonstelling van alle vooruitstrevende plannen voor het eiland.

Zo worden er musea van wereldfaam gebouwd, zoals het Louvre- en Guggenheim Abu Dhabi. Ook hier wordt nog eens extra duidelijk: ze 'lijden' er aan grootheidswaanzin. Met als verschil dat hier de daad bij het woord wordt gevoegd. Abu Dhabi heeft lange tijd in de schaduw gestaan van zijn bekende broertje Dubai, maar daar komt nu verandering in.

Omdat de olie natuurlijk een keertje op zal raken, gaat het accent steeds meer op het toerisme liggen. Misschien zijn zij er ook bekend met het gezegde: een goede naam is beter dan goede olie…

 

Reiswijzer Abu Dhabi

Wij vlogen in zo’n zeven uur rechtstreeks met KLM (www.klm.com) naar Abu Dhabi International Airport. Reisorganisatie 333TRAVEL, gespecialiseerd in individuele verre reizen, stelde het programma samen. Check www.333travel.nl voor meer informatie. We overnachtten in het imposante Yas Viceroy Hotel. (www.viceroyhotelsandresorts.com/en/abudhabi)

 

Natuur op Abu Dhabi

In het, overigens schitterende, Park Hyatt Hotel, ontmoeten we Arabella Willing. Zij is zeebioloog en in dienst van het hotel. „Abu Dhabi staat misschien bekend om zijn architectonische hoogstandjes, maar vlak de natuur niet uit. Het barst hier van de dolfijnen en eind maart start hier, pal op het strand bij het hotel, het broedseizoen van schildpadden. In juni en juli komen de eieren uit en kunnen de gasten op gepaste afstand meegenieten van dit ritueel. We helpen ze niet, laten de natuur haar werk doen.”

Abu Dhabi blijkt ideaal voor beginnende duikers. „De gehele Arabische golf is zeer ondiep, zo’n zes tot acht meter. Voor ons zeebiologen zeer interessant, omdat de temperaturen schommelen van 35 °C tot 20 °C. Het barst er van het koraal en het is bijzonder hoe dit zeer gevoelige ’zeegewas’ kan overleven.” Leuk is een boottocht naar Dolphin Bay. „Dolfijnen spotten onder het genot van een overheerlijke picknick. Check http://captaintonys.ae voor meer (boot)excursies.

Traditionele klederdracht

De mannen dragen een lange witte jurk, de zogenoemde dishdash, en daarbij een soort doek op hun hoofd (ghutra) vaak met zwart lint (agal). Het gewaad kan soms ook beige, grijs of blauw zijn. De hoofddoek is wit of rood-wit geblokt. Jonge locals dragen de doek vaak geknoopt op hun hoofd zonder het zwarte lint. Oudere mannen laten de doek in zijn volle lengte vallen. Als schoeisel dragen ze klassieke lederen slippers. Een dure, zogenoemde pilotenbril, van Ray Ban met spiegelglas maakt het plaatje compleet.

De vrouwen dragen boven hun gewone kleren een zwart gewaad met lange mouwen, de abaya. Een zwarte sluier bedekt het haar. De jurk is van zeer dun materiaal en voelt aan als zijde. Sommige vrouwen verbergen hun gezicht volledig, anderen gedeeltelijk en weer anderen helemaal niet. Dit is afhankelijk van de wil van hun familie. De abaya’s worden elegant gedragen en afgewerkt met stijlvolle, fijne versieringen zoals edelsteentjes en borduurseltjes. De Emirati vrouwen dragen bovendien dure exclusieve handtassen en verbergen hun Manolo Blahnik hakken niet.

Winkelen Abu Dhabi

Malls: Winkelen en Abu Dhabi is een goede combinatie. Met de vele grote winkelcentra (malls) kunt u hier hele dagen vullen. Kleding is relatief goedkoop omdat er geen belasting op de spullen zit. Alle grote bekende merken zijn aanwezig in de malls. De meest populaire mall is de The Abu Dhabi Mall. Hier zijn meer dan 220 winkels, een grote supermarkt en ruim 40 horecagelegenheden te vinden. Verder een mooie bioscoop en een bowlingcentrum. Naast de Abu Dhabi Mall zijn er nog vele andere winkelcentra te vinden welke zeer zeker in de buurt komen van bovengenoemde.

Souks: Souk is het Arabische woord voor ’markt’ en er zijn dus ook meerdere markten te vinden in de stad. De meest authentieke souk is de ’Iranian Souk’, hier krijgt u echt de indruk hoe het er 20 jaar geleden aan toe ging op de markt. Op de andere souks is het steeds toeristischer aan het worden, u vindt hier spullen als kruiden, goud en zilver, antiek en vele andere producten.

Openingstijden: De meeste winkelcentra en markten zijn van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond geopend. Op vrijdag gaan de winkels meestal iets later open, rond een uur of 2 in de middag. Kleinere winkels zijn vaak tussen de middag één of twee uurtjes gesloten voor de lunch. www.city.nu

 

Deze actie werd mede mogelijk gemaakt door KLM en 333TRAVEL