Nieuws/Binnenland
982832
Binnenland

REISKRANTREPORTERS DOEN VERSLAG

In de wolken van Abu Dhabi

Door het dolle heen. Dat waren René en Lione Kolsteren uit Nieuw-Vennep nadat zij een telefoontje ontvingen van onze redactie met fantastisch nieuws. René's Reiskrant Report was namelijk als winnend report gekozen en daarmee schreef hij zichzelf naar Abu Dhabi. Hij nam zijn echtgenote Lione mee en schreef het volgende verslag:

"Kun je in de wolken zijn in Abu Dhabi? Ja hoor, dat kan. Op de derde dag van ons verblijf nemen we plaats in een watervliegtuigje van Seawings voor een vlucht boven deze Golf-metropool, de woestijn en de Perzische Golf. We vliegen op ongeveer 200 meter hoogte en hebben een prachtig weids overzicht over de omgeving."

"Hoewel het helder weer is, vliegen we toch door een paar wolken, maar die ontnemen ons niet het zicht op de magie van wat zich onder ons bevindt: een adembenemende skyline van futuristische gebouwen - qua architectuur is het ene nog mooier dan het ander -, de eindeloze woestijn en de rustig voortkabbelende Golf.  In de wolken dus, letterlijk en figuurlijk, verrukt over wat we meemaken. De vlucht is spectaculair. We kijken onze ogen uit."

Groter en mooier

"Abu Dhabi is een flink grote stad, maar nog lang niet afgebouwd. Overal zien we hijskranen en grote bouwputten. De stad moet en kan nog veel groter en mooier, zo denkt men hier. En vooral aantrekkelijker voor de toerist. Want tot nu toe had Abu Dhabi daar minder oog voor; er was immers olie en dus geld genoeg. Abu Dhabi maakt volgens ons een goede kans om een toeristische bestemming van formaat te worden. De stad heeft daarvoor al veel in huis en er komt nog veel meer."

"We vliegen boven de vele natuurlijke zandeilanden, over de kreken tussen die eilanden en de vele fraaie bruggen die de eilanden verbinden. Veertig jaar geleden was hier nagenoeg niets. Een paar woestijnstammen hielden zich bezig met vissen aan het strand, het fokken van kamelen, het plukken van dadels en parelduiken. Totdat eind vijftiger jaren de eerste olie werd gevonden. Van een paar dadelpalmen en wat kamelen naar een van de modernste metropolen ter wereld in nog geen 50 jaar tijd: een geslaagder voorbeeld van hoe je met geld het onmogelijke mogelijk kunt maken is er niet."

Formule 1 racecircuit

"Twee dagen eerder zijn we aangekomen in deze wereldstad. We logeren in het Yas Viceroyhotel, een vijfsterren hotel op het eiland Yas. Het enorme, qua architectuur prachtige en chique hotel is gedeeltelijk over de racetrack van het Formule 1 racecircuit gebouwd. Even verderop ligt een mooi aangelegde jachthaven met horeca. Niet ver er vandaan liggen Ferrari World en Water World, twee enorme amusementsparken. We voelen ons echte VIP-gasten hier."

"Gisteren, op onze tweede dag, hebben we een woestijnkamp bezocht. Een nogal toeristisch gebeuren, maar niet ongezellig om er te zijn. Je kunt een henna ‘ tatoeage’  laten zetten, op de foto met een woestijnvalk, zandsurfen en er zijn squads. ‘s Avonds is er een barbecue, waarbij we laag gezeten op kussens de show van de buikdanseres bekijken (en mee dansen!). En je kunt er  'dune bashen': hard scheuren over de hoge zandheuvels, schuin met 1 kant bijna in de lucht door de bochten en bijna loodrecht omlaag. Voor sterke magen en stevige ruggen. Wij vinden het erg leuk om mee te maken."

Sheikh Zayed Moskee

"Na onze vliegtocht bregen we een bezoek aan de stad Abu Dhabi. Aan de rand van de stad staat de Grote Moskee, de Sheikh Zayed Moskee.  Met ongeveer 80 koepels en 4 minaretten van 107 meter hoog is de moskee imposant te noemen. Wat opvalt is de  peperdure aankleding.  De locals noemen deze moskee de ‘ bloemenmoskee’  omdat er overal versieringen zijn aangebracht met prachtige bloemmotieven. Er ligt een vloerkleed  met een oppervlakte van maar liefst 5600 m2, geweven in Iran. De totale kosten van deze moskee bedragen € 432 miljoen."

"In downtown zien we overall groene parkjes tussen de wolkenkrabbers. Aan leefbaarheid is gedacht. Het oogt modern en werelds. Wat niet zo goed te zien is, is dat de zeer strenge oude Arabische normen en waarden hier nog wel degelijk gelden. Het Emirates Hotel ligt aan de Corniche, de acht kilometer lange boulevard langs de zee, met een mooi publiek strand. We bezoeken ook de goudsouk, de markt met tientallen goudwinkeltjes. ‘s Avonds maken we met een dhow, een traditionele houten boot, een kleine cruise over zee; we eten uitstekend en zien de miljoenen lichten van de stad en de schaduwen van de wolkenkrabbers in het donker aan ons voorbij glijden."

Dagje Dubai

"De hele reis is een aaneenschakeling van mooie ervaringen, want op de vierde dag staat Dubai op het programma. De eerste indruk van deze wereldstad is overweldigend, deze stad is nog kosmopolitischer en futuristischer dan Abu Dhabi. 

We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat het dorp dat bestond uit lemen en koraalkalken huisjes, een eenvoudige vissershaven - want  dat was Dubai in 1960, nu de snelst groeiende metropool ooit is, die moeiteloos past in het rijtje New York, Hong Kong, Londen, Parijs. Er is tussen al die futuristische gebouwen gelukkig nog wat overgebleven van het oude Dubai. Oud is hier: 45 jaar oud. Dubai is allereerst een rijke stad met dure shopping malls. Verder beschikt ook Dubai over mooie stranden, zoals in de wijk Jumeirah."

"We zoeven over de vijfbaans snelweg downtown in, langs een muur van wolkenkrabbers. We vinden het een fantastisch gezicht, het ene gebouw is nog mooier, nog aparter dan het andere. In Oud Dubai bezoeken we het Dubai Museum, waarin een overzicht wordt gegeven van hoe men hier in de woestijn vroeger leefde en werkte. In de wijk Bastakiya , de oude Iraanse wijk, nemen we het bootje dat over de creek (die oud Dubai in tweeen deelt) vaart."

Goudsouks

"In de goudsouk aan de overkant (‘ Gold City’) wordt het meeste goud ter wereld verhandeld. We zien Burj el Kalifa, het ruim 800 meter hoge gebouw dat andere wolkenkrabbers bijna in het niets doet verdwijnen, Burj Al Arab – het 321 hoge luxueuze hotel dat in zee gebouwd is – en Palm Jumeirah, de wijk die in de vorm van een palmboom in zee is gebouwd. Dit is echt een plek voor de rijken, ook westerse beroemdheden hebben hier een huis. We genieten hier van iedere minuut."

"Dag vijf, een vol programma weer. Vanadaag staat grotendeels in het teken van Saadiyat eiland. De regering heeft grootse plannen met dit eiland. We ontmoeten zeebiologe Arabella Willing in het Park Hyatt hotel, gelegen aan een prachtig wit strand dat negen kilometer lang is.

Arabella werkt voor het Turtle Conservation Program. Behalve dat ze zich bekommert om het zeeleven, vooral om de zeeschildpadden (Hawkshill Turtle), kun je met haar ook op excursie door de kreken, wandelen over de zandeilanden en varen door de mangrove om het zeeleven te spotten, b.v. de dolfijnen (www.captaintonys.ae)."

Rijke natuur

"Er is ook een rijk vogelleven, vertelt Arabella, zelfs flamingo’s vind je hier. Arabella is waarschijnlijk de enige zeebiologe die in dienst is van een hotel. Een hotel, dat veel geeft om de natuur en het zeeleven blijkbaar. Een prima zaak.  We genieten van een heerlijke lunch en gaan daarna verder met ons bezoek aan dit eiland."

"In Manarat Al Saadiyat is een tentoonstelling ingericht over de toekomstige ontwikkeling van Saadiyat. Het wordt een soort Miami, zo te zien, met jachthavens, hotels, stranden, restaurants, wolkenkrabbers, villa’s en winkelcentra. En…..het is echt waar, het Guggenheim museum en het Louvre, een dependance van Parijs. In 2030 moet alles klaar zijn. In Ferrari World draait alles om Ferrari’s (uiteraard) en om snelheid. Het is een amusementspark zoals wij dat ook kennen, met spannende en snelle attracties. En dan wordt het langzamerhand tijd om aan de terugreis te gaan denken."

Abu Dhabi is er klaar voor

"Waarom zou je naar Abu Dhabi moeten? Onze indruk na deze gevarieerde en geweldige dagen: omdat het een prima klimaat heeft, mooie stranden, luxe hotels en veel uitstekende restaurants. Dat zou op zich al voldoende moeten zijn. Maar er is veel meer. Amusement in de vorm van Ferrari World en Water World, cultuur, de grote moskee en de souks, de dhows waarmee je op zee langs de stad kunt varen, de natuur: mangroven, zandeilanden en – verderop – de woestijn. En er komt nog veel meer."

"Abu Dhabi is er klaar voor. Klaar om de toerist het mooiste te bieden wat geboden kan worden. De comfortabele stoelen en de prima service in het vliegtuig doen je vergeten dat het zeven uur vliegen is: voordat je het beseft ben je op je bestemming."

"Wij willen KLM/de Telegraaf-Reiskrant en 333Travel bedanken voor dit prachtige cadeautje. En vooral bedanken we Wendy Roep van de Reiskrant voor haar zeer plezierige gezelschap. We zijn weer een hele mooie ervaring rijker."

 

 

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door KLM en 333TRAVEL