Nieuws/Buitenland
982888
Buitenland

Front National slaat slag in gemeenten

President François Hollande lijkt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk te worden afgerekend op het falen van zijn beleid om de werkloosheid in zijn land terug te dringen. Zijn Parti Socialiste kreeg volgens de eerste peilingen 'slechts' 43 procent van de stemmen tijdens de eerste verkiezingsronde. De socialisten moeten alles uit de kast halen om komende zondag bij de tweede verkiezingsronde de nederlaag niet groter te laten worden.

Voorlopig heeft de conservatieve oppositie in Frankrijk de meeste stemmen behaald; zo'n 48 procent. Het radicaal nationalistische Front National (FN) van Marine Le Pen scoorde ongeveer 7 procent van de stemmen. Dat lijkt weinig, maar omdat die partij in slechts 596 van de ongeveer 36.000 gemeenten meedoet, wordt FN gezien als de grote winnaar van de verkiezingen. „Het Front National is een grote speler geworden”, reageerde Le Pen verheugd.

Voor Hollande en zijn regeringsploeg onder leiding van Jean-Marc Ayrault gelden de gemeenteraadsverkiezingen als een belangrijke test voor de populariteit van het regeringsbeleid. Het lijkt er niet op dat ze voor die test slagen. Alleen in Parijs was er een lichtpuntje. Daar lijkt de socialistische Anne Hidalgo de beste papieren te hebben om burgemeester te worden.

Niet alleen leden de socialisten gevoelige verliezen, ook de opkomst was teleurstellend. Naar verwachting trok slechts 65 procent van de potentiële kiezers naar de stembureaus. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2008, lag de opkomst rond de 66,5 procent. Dat was het laagste percentage sinds 1959.

De opmars van het FN baart de socialisten grote zorgen. Peilingen geven aan dat het bestuur van een aantal steden na komende zondag in handen kan vallen van het FN. Eind jaren '90 kwam het bestuur van vier steden in handen van FN, maar dat bleek geen succes. „Ik vraag iedereen die de democratie en Frankrijk een warm hart toedraagt, ervoor te zorgen dat ze nergens aan de macht komen”, deed Ayrault een oproep om de groei van het FN te stagneren.

Bij gemeenten waar geen enkele partij meer dan 50 procent van de stemmen behaalde volgt komende week een tweede verkiezingsronde. Daaraan mogen alleen partijen meedoen die bij de eerste ronde minimaal 10 procent van de stemmen kregen.