Nieuws/Buitenland
982897
Buitenland

Turkije haalt Syrisch gevechtsvliegtuig neer

Een Turkse F-16 heeft zondag heeft zondag boven het grensgebied met Syrië een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bevestigd in niet mis te verstane taal. De Syrische MIG-23 zou zonder toestemming door het Turkse luchtruim hebben gevlogen.

„Een Syrisch vliegtuig maakte misbruik van ons luchtruim”, verklaarde Erdogan. „Onze F-16's zijn toen opgestegen en hebben het vliegtuig neergehaald. Waarom? Simpel, als je mijn luchtruim schendt, dan zullen we hard terugslaan.” Syrië meldt dat de vlieger op tijd uit het toestel kon komen met zijn schietstoel, voor het vliegtuig neerstortte.

Het vliegtuig is ten westen van het Syrische plaatsje Kasab neergekomen. Kasab ligt vlakbij de Turkse grens en de Middellandse Zee. De Syrische televisie meldde dat het vliegtuig op Syrisch grondgebied is neergestort. Amateurbeelden toonden rookpluimen in de bossen nabij Kasab.

Het toestel was bezig met een operatie tegen tegenstanders het Syrische regime in het noorden van het land. Later op zondag kwam bij andere gevechten in dezelfde regio ook de neef van president Bashar al-Assad, Hilal al-Assad, om het leven.

Nederland is via de NAVO betrokken bij de verdediging van het Turkse luchtruim. Defensie heeft bij Adana, ongeveer 100 kilometer van de Syrische grens, de speciale Patriot afweerraketten gestationeerd.