Nieuws/Buitenland
982908
Buitenland

NAVO bezorgd om regio Moldavië

Het lijkt erop dat Rusland zich opmaakt om nog een Oekraïense grensregio aan zich te binden. Na de annexatie van de Krim op vrijdag zou Transnistrië, op de grens van Oekraïne en Moldavië, het volgende gebied zijn dat zich aan wil sluiten bij Rusland. NAVO-generaal Philip Breedlove waarschuwde zondag voor een Russische troepenmacht die zich ophoudt bij de grens van beide landen.

„Het Russische leger dat bij de grens van Oekraïne met Moldavië is gestationeerd heeft een enorme omvang en is zeer goed voorbereid op actie. Ze zijn er klaar voor, mocht de beslissing vanuit Moskou gemaakt worden om Transnistrië binnen te vallen”, aldus Breedlove. „Dat baart ons enorme zorgen.”

Transnistrië geldt als een vrijplaats voor onder meer wapenhandel. De bevolking van de regio koos middels een omstreden referendum in 2006 vrijwel unaniem voor aansluiting bij Rusland. Het gebied verklaarde zich in 1990 al onafhankelijk, maar wordt door geen enkele lidstaat van de Verenigde Naties als dusdanig erkend.

Wapens

Hoewel Rusland tegenspreekt dat het de pijlen op Transnistrië heeft gericht, wordt er vanuit de westerse wereld kritisch naar de ontwikkelingen gekeken. Zo wordt in de Verenigde Staten gekeken naar een plan om het Oekraïense leger te steunen met de levering van wapens, medicijnen en radio-apparatuur. Dat werd voorgesteld door de Republikein Mike Rogers en hij kreeg daarin bijval van de Democratische senator Dick Durbin.

„We moeten alle opties openhouden om Oekraïne met wapenleveranties te steunen”, aldus Durbin, die vorige week nog op bezoek was in Oekraïne. „Dat moet gebeuren zo lang als nodig is om het Oekraïense leger op eigen benen te krijgen.” Zowel Durbin als Rogers stelde duidelijk dat ze geen Amerikaanse militairen naar het probleemgebied willen sturen.

Wit-Rusland

President Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland was zondag een van de eersten die erkende dat de Krim feitelijk Russisch grondgebied is geworden. Formeel keurt hij de inname van de Krim af, maar hij ziet het wel als een voldongen feit. Loekasjenko, die nauwe banden met Rusland onderhoudt, benadrukte nog wel dat hij de politieke keuzes van de Russische regering in principe blijft steunen.