Nieuws/Buitenland
982911
Buitenland

Minder Franse kiezers naar stembureaus

De opkomst bij de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk dreigt dit jaar op een nieuw dieptepunt uit te komen. Volgens de krant Le Parisien hadden rond 17.00 uur 54,72 procent van de kiezers hun stem uitgebracht. Bij de vorige verkiezingen in 2008 was het percentage op hetzelfde tijdstip nog 56,25 procent.

Vermoedelijk zal de uiteindelijke opkomst rond de 65 procent liggen. Dat is net lager dan de uiteindelijke opkomst 6 jaar gelden toen 66,5 procent van de stemgerechtigden naar de bureaus trok. De opkomst in 2008 betekende de laagste sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1959, waardoor er voor 2014 opnieuw een diepterecord dreigt.

De gemeenteraadsverkiezingen gelden als eerste nationale stembusgang sinds de socialist François Hollande in mei 2012 president werd. De media zien de stembusgang als een populariteitstest van de regering. Die gaat waarschijnlijk slecht uitvallen voor Hollande en zijn regeringsploeg onder leiding van premier Jean-Marc Ayrault.

Bijna 45 miljoen mensen konden tot 18.00 uur hun stem uitbrengen. In sommige grote steden kon dat tot 20.00 uur. Frankrijk heeft buitengewoon veel gemeenten en daarvan hebben er veel maar weinig inwoners. In sommige staat het bestaan op het spel, want er hebben zich helemaal geen kandidaten aangediend. Dat kan er toe leiden dat de gemeente later dit jaar wordt opgeheven.

Bij de gemeenten waar geen enkele partij 50 procent van de stemmen haalt, volgt volgende week zondag een tweede verkiezingsronde. Daar doen dan alleen de partijen aan mee die op deze zondag minimaal 10 procent van het aantal stemmen hebben gekregen.

Het radicaal nationalistische anti-Europa front, het Front National (FN) van Marine Le Pen, hoopt op een doorbraak in de gemeentepolitiek. Het front heeft niet eerder zo veel kandidaten in stelling gebracht. Vooral aan de zuidoostkust en in noordelijke streken waar vroeger veel industrie en mijnbouw was hoopt het Front National succes te halen.

In de hoofdstad Parijs wedijveren twee vrouwen om het burgemeesterschap, de socialiste Anne Hidalgo en de conservatieve Nathalie Kosciusko-Morizet.